НАЧАЛО » ������

Енергийните компании подгряха борсите

Европейските индекси нараснаха след решението да бъде удължен животът на атомните централи в Германия

fb
3E news
fb
06-09-2010 07:14:54
fb

Европейските пазари на акции продължиха продължиха ралито, започнато в края на миналата седмица, но главна роля оказа решението на федералното правителство в Берлин да удължи живота на атомните си централи от 8 до 14 години. След това акциите на четирите енергийни гиганта RWE, E.ON, EnBW и Vattenfall поскъпнаха. Най-много се увеличиха ценните книжа на E.ON и RWE съответно с 3,36% и с 2,91%.

оисканото в замяна по-сериозно финансиране на проекти за възобновяеми енергийни източници също оказа влияние върху покачването на индексите.

 

И на други европейски енергийни компании акциите отчетоха лек ръст.

 

Допълнителен позитивно влияние върху пазарите оказа съобщението на асоциациите на немските банки, че 10 от големите кредитни институции може да увеличат капитала си с общо 105 млрд. евро.

 

"Пазарите може да се покачват, но не много, защото тази седмица не е богата да макроикономически данни или корпоративни новини. Може да се твърди, че приходите от акция, в сравнение с дългови книжа са много по-съблазнителни, а и настроенията на инвеститорите са много по-добри. За тях вероятността Европа да бъде връхлетяна от втора вълна на икономическа криза вече е намаляла на 50%, но инвеститорите не са се сабозабравили, прогнозира пред Reuters анализаторът Джеръми Батстоун-Кар от Charles Stanley.

 

До края на деня добрите данни от трудовия пазар на САЩ от миналия петък продължиха да "държат влага" на фондовите пазари, тъй като борсите зад Океана не работят в понеделник, заради националния празник Деня на труда, който е неработен и се чества всеки първи понеделник на септември.

 

У нас също заради националния празник Българска фондова борса почиваше.


По статията работи:

Георги Вулов