НАЧАЛО » ������

България се отказа от фиксираната цена за АЕЦ"Белене".

Росатом готова е да финансира проекта без държавни гаранции и да изгради съоръжения срещу цунами

fb
3E news
fb
16-03-2011 12:21:41
fb

България се отказа от фиксираната цена за строителството на АЕЦ"Белене" от 6.3 млрд.евро, предложена от Руската държавна атомна корпорация(Росатом). Преговорите между Националната електрическа компания(НЕК) и руската компания "Атомстройекспорт", част от структурата на корпорацията и изпълнител на проекта от вторник се водят за ескалация според натрупаната инфлация и поскъпването на материалите. Това  стана ясно от изявлението на вицепрезидента на "Атомстройекспорт" Генадий Тепкян пред журналисти по време на форума с доставчици за ядрената промишленост, който се провежда в София. Той обясни, че от вторник се преговаря за индексация на предложената цена от 3.9 млрд.евро, но отказа повече подробности.

"Договорът беше подписан през 2007г оттогава инфлацията се увеличи, материалите поскъпнаха. Има европейски индекс на инфлация и такъв на Русия, обясни той. Именно индексацията беше най-спорният момент в преговорите с руската страна през последните две години. Според източници на 3Е при предишното правителство НЕК и "Атомстройекспорт" са били на път да стигнат до споразумение и дори са обсъждали различни варианти за индексация, но и така не стигна до споразумение. Руската страна посочи строителството на АЕЦ"Тянван", където цената бе фиксирана и строителството й се забави с няколко година, което доведе до оскъпяване на проекта.

Според генералния директор на Атомпроменерго Кирил Комаров и един от директорите на Росатом позицията на корпорацията за предложената цена от 6.3 млрд.евро до 2018-2019г. е твърда. Българското правителство иска тя да бъде намалена до 5 млрд.евро и поставя това като условие за продължаване на проекта.

 

"Ние сме готови на всякакви вариант, подписан е договор с ескалация", обясни Комаров. Той посочи, че до фиксирането й се стигнало по искане на българското правителство, но компанията е поела рисковете и сега може да се окаже, че инфлацията ще е по-висока.

"Сега НЕК има въпроси и от отговорите ми зависи крайното решение по проекта. Позицията на българската страна е конструктивна", коментира той. По думите му, ако България реши да се откаже от проекта, то Росатом ще си търси правата по съдебен път. Този вариант не бе изключен неотдавна от икономическия министър Трайчо Трайков. Неотдавна компанията си нае адвокатска кантора по споровете.

Комаров  изтъкна,че 40% от цената са системите за безопасност. Руската страна заяви готовност за финансиране без държавна гаранция, както и че ще изгради стена срещу висока вълна. За пример бе посочено строителството на индийската "Кудамкулам". Съоръжението спасило населението от цунами. От Росатом потвърдиха, че АЕЦ"Белене" отговаря на най-високите изисквания за безопасност, които се проверени от международни експерти.


По статията работи: