НАЧАЛО » ������

С ниски цени не се правят качествени магистрали

Да се възстанови фонд "Пътища", призова бившият председател на браншова камара "Пътища" Румен Йовчев

fb
3E news
fb
29-08-2010 01:56:58
fb

Цените, по които се проведоха тръжните процедури за дострояването на автомагистрала "Тракия", не са тези, на които би могло да се направи магистрала с необходимото качество. Предупреди в интервю за предаването "Неделя 150" на БНР доскорошният председател на браншовата камара "Пътища" Румен Йовчев. Той е изпълнителен директор на "Мостстрой".

 

За аргумент на своето опасение той посочи случващото се по отсечката на магистрала "Тракия" от Оризово до Стара Загора. На много участъци там вече са се образували коловози и продължават да потъват.

 

Остатъка от аутобана от Стара Загора до Карнобат беше разделен на три лота и търговете за тях вече са спечелени. Лот 2 – отсечката от Стара Загора до Нова Загова, бе спечелен от "Трейс" с цена от 2.2 млн. евро за км с ДДС. В надпреварата за лот 3 – отсечката от Нова Загора до Ямбол, победи гръцката "Актор" с цена от 1.9 млн. евро/км с ДДС. Лот 4 – отсечката от Ямбол до Карнобат, ще се изгражда от обединение на фирми на "Холдинг Пътища" срещу 2.18 млн. евро/км с ДДС.

 

И трите лота са спечели с цени под обявените в документациите на търговете от пътната агенция цени от 3 млн. евро за километър. "Малко е сериозна разликата между 3 млн. и 2 млн. евро, за да казваме, че всичко е наред", обоснова се Йовчев.

Според него още преди години реалната цена за дострояването на магистралата е била между 2.5 и 3 млн. евро за километър.

 

Шефът на "Мостстрой" определи като изключително важно намерението на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да осигури необходимите 60 млн. лв. за допълване на финансирането от Световната банка и Европейската инвестиционна банка по програмата "Транзитни пътища V". Заради липса на финансиране преди няколко месеца Агенция "Пътна инфраструктура" блокира ремонта на 2 хил. км второкласни и третокласни пътища. В началото на август беше направен списък на най-неотложните обекти, за които да продължи ремонта с парите от заема.

 

Миналата седмица регионалният министър Росен Плевнелиев заяви, че от септември в цялата страна всеки втори ден ще се правят първи копки на различни пътни обекти именно от тези класове, благодарение на ускоряването на Оперативна програма "Регионално развитие". По този повод Йовчев каза, че множество пътища в страната са кръпка до кръпка и се нуждаят от съществен и качествен ремонт, за което са нужни пари.

 

Той припомни за съществувалия допреди няколко години специален фонд "Пътища", в който са влизали средства от част от акцизите от продажби на автомобили, екотаксите за превозните средства и част от глобите, налагани на нарушителите по Закона за движение по пътищата. Във фонда са се акумулираха средства от порядъка на 1 млрд. лв. "Това е една внушителна сума и осигурява едно по-нормално поддържане и рехабилитация на пътната инфраструктура", обобщи Румен Йовчев.


По статията работи:

Георги Вулов