НАЧАЛО » ������

Държавно предприятие ще управлява рекламата и маркетинга на българския туризъм

Остава неясен въпросът на колко туристически района ще бъде разделена страната

fb
3E news
fb
18-02-2011 04:32:58
fb

Държавно предприятие "Български туризъм" ще се занимава с рекламата и маркетинга на националния туристически продукт. Това е предвидено в новия закон за туризма, чието обществено обсъждане ще започне следващата седмица. Проектът бе представен от заместник-министъра на икономиката Иво Маринов и експерти от икономическото министерство на кръгла маса в рамките на туристическата борса "Ваканция и СПА Експо", която се провежда в НДК.

 

Държавното предприятие ще трябва да изготвя националната маркетингова стратегия и да управлява туристическата реклама на България. Сред основните цели на новата структура са още организиране на участието на България в международни и туристически изложения, финансиране и извършване на маркетингови проучвания, организиране на инфотурове за чуждестранни журналисти, посещения на туроператори и туристически агенции у нас и др.

 

Новата структура ще бъде на подчинение на министъра на икономиката и ще се ръководи от назначени от него тричленен управителен съвет и изпълнителен директор. Предприятието ще се издържа със средства от държавния бюджет, както и от 50% от събраните глоби и имуществени санкции по Закона за туризма, 10% от събрания туристически данък в страната, от такси, които фирмите плащат за наем на щандове на международните изложения, от собствена дейност на предприятието и други.

 

Новият закон за туризма предвижда във всеки туристически район да бъдат създадени организации за управление на дестинациите. Те ще се занимават с рекламата и маркетинга на конкретния район и ще представят своите стратегии пред държавното предприятие. 

 

Организациите за управление на дестинациите ще бъдат дружества, регистрирани по Търговския закон и ще имат право да извършват стопанска дейност, но само в рамките на основния им предмет.

 

Остава неясен въпросът на колко туристически района ще се раздели страната и как те ще се финансират.

 


По статията работи: