НАЧАЛО » ������

Правителството на Русия одобри отпускането на 10 млрд. евро кредит за Унгария за дострояването на АЕЦ „Пакш“

fb
3E news
fb
13-03-2014 03:17:00
fb

Правителството на Руската Федерация одобри отпускането на кредит за Унгария в размер на 10 милиарда евро, за дострояването на АЕЦ „Пакш“. Това става в изпълнение на разпореждане от 10 март, подписано от министър-председателя на страната Дмитрий Медведев. Документът е публикуван на официалния сайт за правна информация. Средствата се отпускат за строителство и въвеждане в експлоатация на 5 и 6 енергоблокове и се предоставят за периода 2014 - 2025 г.

На Министерството на финансите на Руската Федерация беше възложено да проведе съвместно с МИДом, Минекономразвитие, Държавната компания „Росатом“ и Външноикономическата банка преговори с унгарската страна и след постигане на договорености, да подпишат от името на руското правителство споразумение за отпускането на кредита. Споразумението за сътрудничество в областта на атомната енергия за мирни цели е подписано на 14 януари 2014 г. и предвижда изграждането на два енергоблока с мощност 1000 -1200 МВт в АЕЦ „Пакш“, включва и доставянето на гориво и сервизното обслужване. Така се стигна и до обсъждането на кредит в полза на Унгария за строителството на централата. През 2009 г. унгарският парламент е приел решение за необходимостта от оборудването на два нови енергоблока на АЕЦ „Пакш“ и е планирал обявяването на търг.

Първоначално търгът е трябвало да се проведе през 2011 г., след това – в края на 2012 г., но накрая така и не се е реализирал. Освен „Росатом“, участие в търга е планирала и френската компания Areva, както и  японско-американската Westinghouse. В момента АЕЦ „Пакш“, която е построена по руски проект, разполага с четири енергоблока с обща инсталирана мощност от 2000 МВт, с реактори тип ВВЕР.

АЕЦ Пакш
Русия
руски кредит
Росатом
По статията работи:

Георги Велев