НАЧАЛО » ������

Драстичният спад на имотния пазар в САЩ паникьоса борсите

Започна масова разпродажба на акции, а в Европа допълнителният страх дойде от коментарите, че Великобритания може да изпадне в повторна рецесия

fb
3E news
fb
24-08-2010 07:08:02
fb

Слабите данни за вторичния пазар на жилища в САЩ определиха търговията на борсите зад Океана и в Европа. Още преди официално да бъдат оповестените данните, индексите потеглиха надолу, защото вече се знаеше, че окончателните резултати ще се разминат драстично с прогнозните.

 

И когато Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти обяви, че продажбите на стари жилища, които формират около 90% от жилищния пазар в страната, са се сринали през юли с 27,2% в сравнение с предишния месец, когато са били продадени 5,26 млн. жилища, паника обзе борсите. Започна масова разпродажба, защото инвеститорите не са допускали такъв срив, след като анализаторите прогнозираха спад само от 12,9%.

 

Специално продажбите на еднофамилни жилища, които формират основната част от имотния пазар в САЩ, са се понижили до 15-годишно дъно. През юли са били продадени общо 3,83 млн. жилища.

 

Пазарите в Европа, освен че се повлияха силно от данните за имотния пазар зад Океана, но получиха и конкретни корпоративни поводи. Една от най-големите строителни компании в Европа CRH, базирана в Ирландия, предупреди, че печалбата й през настоящата година може да падне с 10%. Тази новина веднага бе поета от фондовия пазар в Европа и основните индекси се озоваха в минусови позиции, след като вчера бяха на плюс.

 

Като добавка към негативното настроение на пазара бяха и загубите на големите европейски енергийни компании, главно заради прогнозите за намаляващо търсене на петрол. Котировките на Total, ENI и British Petroleum загубиха между 1,2 и 1,8 процента от книжата си.

 

Категорично към червения цвят се насочиха индексите и заради оповестените предварителни резултати за германския бюджетен дефицит. Инвеститорите обаче се изплашиха и от коментарите, че Великобритания може да изпадне в повторна рецесия.

 

У нас трите индекса също се оцветиха в червено. Само BGREIT приключи деня със слабо повишение от 0,15%. Но за влияние на слабите данни от имотния пазар на САЩ върху българския фондов пазар не може да се говори.

 

Материалът не е препоръка за сделки с ценни книжа.


По статията работи:

Георги Вулов