НАЧАЛО » ������

Бари Шрайар: Надяваме се да произвеждаме части за електромобили в България

Привлякоха ни добре образованата работна сила и репутацията Ви на отличници в софтуера

fb
3E news
fb
10-02-2011 05:32:00
fb

Британската компания "Либърти Е Карс" проучва възможностите за производство на компоненти за електрически коли у нас. Това съобщи на конференцията "Eлектромобилите - предизвикателства на новата мобилност" основателят и президент на фирмата Бари Шрайар. Разговаряме с него за причините да избере България и за възможностите, които се надява да открие тук.

 

Г-н Шрайер, каква е целта на Вашето посещение в България?

 

Дойдохме тук, за да проучим какви са възможностите за производство на батерии и електроника за електромобили в България. Налице е сериозно търсене за нашите продукти – имаме поръчка за 10 000 електрически автобуса в Азия. Ето защо търсим дом за нашето производство и този следобед имам среща с вашия министър на икономиката.

 

Какво точно искате да произвеждате тук?

 

Ние произвеждаме технологията, която прави възможни електрическите коли – двигателите, батериите, електрониката, всички нужни компоненти. Трябва ни един производствен център и 750 души, които да произвеждат батериите и електронните компоненти. Имаме и високи софтуерни изисквания. Едно от нещата, които ни доведоха в България е репутацията, която Вашата страна има по отношение на софтуера, както и развитата Ви информационна архитектура. Това беше основен фактор в нашето предварително проучване.

 

С две думи: търсим дом за нашето производство. Търсим страна, която може да ни предостави способна и продуктивна работна сила и качествени софтуерни умения. Надяваме се тази страна да е България.

 

Кои, според вас, са основните предимства и недостатъци на България като място за производство на компоненти за електромобили?

 

Основните предимства са, че тук е слънчево за разлика от Лондон (смее се). Това е първото ни посещение в България. Научихме за възможностите тук от Джейми Робъртс (президентът на британската компания "Зиро Карбон" 2020, която ще произвежда електромобили в Стара Загора – бел.р). Той ни каза, че тук има добре образована работна ръка, както и че България е амбицирана да се включи в бъдещето на автомобилното производство, което несъмнено е на електрическите коли. Ето защо сме тук. Разбира се, ние бяхме официално поканени от Вашия министър и се надяваме на успешни преговори с него.

 

Имате ли предложения и от други страни да станат "дом" за Вашия бизнес?

 

Разбира се, получихме покана от една скандинавска страна да обсъдим възможностите за производство на нашите продукти там. Не мога да ви кажа името й, имаме споразумение да не го разкриваме. Преговаряме едновременно с България и с тази скандинавска страна и съм настроен много оптимистично за бъдещето на нашето сътрудничество.

 

Във Великобритания има много сериозни стимули за закупуване на електрически автомобил. Имат ли успех?

 

Стимулите работят. Те са успешни както във Великобритания, така и във Франция, Дания и другите страни, където ги има. Те променят изцяло начина, по който мислят и действат хората. Вижте Дания. Там има 100% данък продажба за коли на петрол и 0% за електрически коли. Така цената на нашия модел ленд роувър се изравнява с тази на петролния ленд роувър. И това се оценява от потребителите.

 

Кои преференции, според Вас, имат най-сериозен ефект – директните субсидии или данъчните облекчения?

 

Ние не сме привърженици на директното субсидиране. Ние сме за това да се поощрява търсенето. Ако дадеш пари на една компания да създаде нещо, което хората искат, резултатът е, че тази компания не създава нищо, което хората искат. Ако стимулирате търсенето, тогава компанията се опитва да създаде неща, които са предпочитани от хората и от бизнеса. Така че, моят отговор е: трябва да се поощрява търсенето, не предлагането.


По статията работи: