НАЧАЛО » ������

България може да договори по-ниски цени на газа

АЕЦ"Белене" може да поскъпне с до 20%, твърди руски експерт

fb
3E news
fb
12-11-2010 05:46:10
fb

 

Цената на руския газ за България може да бъде намалена, може да бъде намерен компромис за това, коментира президентът на Руското газово общество Валерий Язев пред БНР. През миналата седмица министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обяви, че българската страна ще иска 5% намаление, без да уточнява дали това се отнася за базовата цена или за цената по т.н бартерен газ, който получава. През юли при одобрение на Пътната карта за "Южен поток" беше договорено отлагане на поскъпването. Язев припомни,че всички страни искат по-ниски цени от "Газпром".

 

"Не бих искал да предопределям резултата от преговорите с България. Ние държим на ценовата формула, която е заложена в дългосрочните договори, ако не бъдат намерени основания, цената може и да бъде намалена", каза той. Според Язев "тези 5% не са критични нито за българската, нито за руската страна. По думите му затова може да бъде намерен компромис.

 

Бившият зам.министър на атомната енергетика Булат Нигматулин заяви пред БНР, че АЕЦ"Белене" може да поскъпне максимум до 20%. България поиска твърда цена на т.н ескалационна добавка,която се изплаща на изпълнителя за натрупаната инфлация и оскъпяването на материалите в хода на строителството. Според министър Трайко Трайков тя е от 500 млн. до 2.5 млрд.евро.

"Това са серийни блокове, които се строят и в Русия. Според "Росатом" цената им в момента не надхвърля 2.5 млрд. евро, което означава,че актуализирната цена на проекта не трябва да е повече от 5-5.5 млрд.евро, твърди Нигматулин.


По статията работи: