НАЧАЛО » ������

Наказателна лихва за държавата, ако бави европроектите

Решението на кабинета е в полза на бизнеса и санкционира чиновниците, които бавят необосновано плащането на вече утвърдени проекти

fb
3E news
fb
04-08-2010 12:00:00
fb
Лихви да плаща държавата, ако бави придвижването на документи и утвърждаването на разходи по европроектите. Това предвиждат измененията в правителственото постановлението за верифициране на разходите и изплащането на безвъзмездна финансова помощ по оперативните програми, които кабинетът прие на 4 август.
Идеята за промяната е на министъра по управление на евросредствата Томислав Дончев, а аргументът му е, че за бизнеса един от най-големите проблеми в момента е, че администрацията бави необосновано с месеци и дори години плащането на вече утвърдени проекти. Освен това всяко ведомство си е направило свои правила за сроковете. Сега максималният срок за утвърждаване на направените от фирмите разходи става 3 месеца след представяне на отчет за изпълнението и на искане за плащане на разходите. В случай, че ведомството се съмнява в законността на документите, то ще прави проверка, но трябва писмено да обоснове отказа за плащане.
"Преди имаше случаи на забавяне и с по 6-7 месеца", обясни министър Дончев. От изявлението му стана ясно, че всички оперативни програми са имали разписани срокове, а там, където са били разписани, не са се спазвали. Много оплаквания за бавене на документи през последните години е имало по програма "Конкурентоспособност". Според европейските правила разходите се утвърждават на всеки етап от изпълнението на един проект.
Лихвата за забавянето ще се плаща на потърпевшата фирма, община или институция от бюджета на ведомството. Размерът на наказанието ще е законната лихва, т. е. 10% плюс основния лихвен процент на БНБ годишно. "Фирмите и без това работят с банкови кредити и плащат лихви за времето, просрочено от страна на администрацията, така че това ще е своеобразна компенсация за бизнеса", каза още Дончев.
Друго улеснение за бизнеса, което прие правителството на 4 август, е увеличението на размера на авансовото плащане за инфраструктурните проекти. Сумата нараства от 20% на 35% от стойността на проекта. Става въпрос за програмите 'Транспорт", "Околна среда" и "Регионално развитие".
Увеличаването на средствата, които бенефициентът получава в началото на проекта, по правило е решение на всяка държава. "Завишаването на тези средства ще улесни най-вече публичните институции и общините", подчерта Дончев. Според него така се дава възможност до края на годината да бъдат разплатени 180 млн. лв. допълнително от еврофондовете. Общо разплатените до момента евросредства възлизат на 1.1 млрд. лв., което е 7-кратен ръст за последната година, като надеждата на Дончев е до края на годината сумата да нарасне до 2 млрд. лв.
За да осигури паричната вноска на държавата, необходима за изпълнението на европейските инфраструктурни проекти, правителството одобри и механизъм, по който ще се използва заемът от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за 700 млн. евро, договорен в края на 2007 г. С тези пари ще се съфинансират проекти по програмите "Околна среда", "Транспорт" и "Регионално развитие", като всеки проект ще трябва да минава на одобрение през ЕИБ.
По статията работи: