НАЧАЛО » ������

НЕК избрала по-скъпа оферта за електропроводи по Черноморието

Компанията да спре процедурата, поиска депутатът Румен Овчаров

fb
3E news
fb
29-10-2010 01:26:59
fb

 

 

Националната електрическата електрическа компания(НЕК) е избрала с 8 млн. лв. по-скъпа оферта за подмяна на електропроводи в Североизточна България със най-модерните свръхпроводими. По този начин от поръчката е ощетена държавата,  заяви депутатът от "Коалиция за България" и бивш енергиен министър Румен Овчаров по време на парламентарния контрол. Той призова министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайчо да спре процедурата. Подмяната на електропроводите се налага заради работата на вятърните паркове.

"Държавата е ощетена с 15 млн. лв. и решението за избора на изпълнители е взето в отсъствието на двамата технически експерти в конкурсната комисия", обясни Овчаров. Стойността на поръчка е около 23 млн. лв. Той обясни, че електрическата компания е избрала проводник, който няма алуминий и не е композитен, както се изисква в условията на търга.

 

Това означава, че този проводник също е сръхпроводим, но в него има стомана, никел и алуминий. Той има по-голямо провисване, а годишните му загуби са 3 млн. лв. Решението за избора на проводника и доставчика му са взети независимо от препоръките на експертния съвет на компанията, който заради остаряването на съоръженията препоръчва да не се купуват скъпи проводници, изтъкна Овчаров.

 

Поръчката е разделена на пет лота. Победител в процедурата за четири от лотове е компанията СД"Рудин, Динев и Желев", а за петият е "Електромонтажи".  Те са избрани от седемте компании подали оферти. Останалите четири са отстранени заради неточности в подадени оферти. Според Овчаров кандидатите са отстранени с "абсурдни твърдения". Кандидати са консорциумът "Елмонтажи", ЕМУ - Търговище, "Филкаб" АД, "Елконтрол", ДЗЗД "Електропроводи", "Омекскон" и "Рудин Динев Желев" СД.

 

"Първоначално обявената цена от 16 млн. лв. е ориентировачна и не се счита за официална. Трябваше да се действа бързо, защото предишното ръководство на НЕК е предвидило инвестиции за развитие на мрежата в Североизточна България и компанията трябваше да плаща неустойки на инвеститорите във вятърни паркове", обясни Трайков. Той посочи, че "Филкап" например не е изпълнила изискванията за високотемпературен проводник, а "Омекскон" не е оформира офертата си според изискванията на конкурса.

 

НЕК не може да подпише договор с двамата победители след като "Елеконтрол" подаде жалба в Комисията за защита на конкуренцията. Комисията с определение спря предварителното изпълнение. Това означава, че електрическата компания не може да подпише договори с победителите. Тя изтъкна, че се " накърняват важни държавни и обществени интереси и се накърнява международния престиж на България пред големите австрийски и японски инвеститори в региона". Изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов заяви пред 3Е, че определението на антимонополната комисия забавя изпълнението на инвестиционната програма поне с два месеца.


По статията работи: