НАЧАЛО » ������

Много от палатите край София строени без разрешение

Главният архитект на столицата удивен от заснетите от НАП имоти, заявени като офиси

fb
3E news
fb
10-10-2010 08:38:30
fb

Голяма част от сградите, които за заснети с хеликоптер от НАП нямат разрешение за ползване и техните собственици не плащат данъци на общината, въпреки че отдавна живеят в тях, каза по БНР главният архитект на столицата Петър Диков. Той е изненадан от високите архиктектурни постижения на видяното.

 

Миналата седмица екип на НАП с хеликоптер снима квартали в южната част на столицата и засне имоти, които дори ги няма в регистрите или пък нямат разрешение за ползване. За други имоти се оказа, че са собственост на фирми, но в тях реално няма фирмена дейност, а собствениците им ги ползват като частни домове. Много от имотите притежаваха басейни, а в един от тях дори имаше детска площадка.

Изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов каза, че собствениците на имотите са извършили данъчно престъпление, тъй като са ползвали данъчен кредит, а не ползват сградите за офиси.

 

Петър Диков препоръча НАП и общината да си помагат и трябва да обединят информационните си системи. "За мен това е гледка невидяна. Не го приемам като гонитба на хора. Трябва да бъдем коректни към хората, които с честно спечелени средства са си построили хубава сграда". Диков коментира още, че по снимките е видял сгради, които не би трябвало да ги има там. Той каза още, че паралелно с НАП от общината също ще започнат проверка на откритите сгради.

 

Много от парите на прехода, които трябваше да отидат за инфраструктура, за производство, бяха вложени във вили, в частни самолети, в яхти. За съжаление плодовете тепърва ще ги берем от това нещо, каза още Петър Диков.


По статията работи:

Георги Вулов