НАЧАЛО » ������

Николай Младенов: Няма промяна в политиката за АЕЦ"Белене"

fb
3E news
fb
03-11-2010 08:37:44
fb

 

 

Няма промяна в политиката на правителството за АЕЦ "Белене", коментира министърът на външните работи Николай Младенов пред Нова телевизия. Поводът бе интервюто на премиера Бойко Борисов, дадено пред руската агенция ИТАР ТАСС, в което той казва, че подкрепя с цялото си сърце проекта. Младенов обясни, че и неговото сърце може да иска много работи, но като няма пари в портфейла, няма как да се осъществят.

 

С идването си на власт правителството на ГЕРБ обяви, че проектът е нерентабилен и трябва да бъде преразгледан. Впоследствие премиерът каза, че ще бъде замразен, но от месец изказванията му са свързани с продължаването на изграждането на новата ядрена централа и появата на нов стратегически инвеститор за нея, с когото той се срещна в Бавария.

 

"Подкрепяме развитието на ядрената политика като цяло, но трябва да се види какъв е пазарът за тези електроенергия и колко ще струва", каза външният министър. Енергийните въпроси са важни, защото пред България има две предизвикателства-да имаме диверсифицирани доставки и да има сигурност на тези доставки", обясни той. По думите му именно енергийните въпроси ще бъдат основната тема на разговорите между Владимир Путин и Бойко Борисов на 13 ноември. Според него посещението на руския премиер е "нормално работно".

 

"Сега, разбирам, че и премиерът се е убедил,че проектът трябва да бъде реализиран, защото е необходим на България и защото е очевидно, че той е най-ефективният проект от този мащаб в региона, пък и в Европа", коментира бившият енергиен министър Румен Овчаров. Той изрази надежда, че подкрепата на Борисов"няма да основана на емоции, а на разум. Овчаров изтъкна, че съседните страни също ще изграждат ядрени мощности и е убеден, че пазар за енергията от АЕЦ"Белене" ще има.


По статията работи: