НАЧАЛО » ������

Голямата европейска базука всъщност е фишек

fb
3E news
fb
02-04-2012 03:30:00
fb
В петък европейските лидери обявиха, че ще заредят "голямата базука" за справяне с кризата, но реално направиха нещо много по-различно, анализира мерките Волфганг Мюнхау в FT, цитиран от DarikFinance.

Какво всъщност приеха финансовите министри от Еврогрупата? Колко голяма е защитна стена наистина? И трябва ли групата на 20-те водещи икономики да засили ангажимента си към Международния валутен фонд?

Реално увеличението на спасителния фонд за еврозоната не е до € 700 милиарда. Всъщност се въвежда в действие нов фонд - Европейски механизъм за стабилност, който е финансиран с 500 млрд. евро за бъдещи кризисни програми. При това неизползваните средства от стария фонд ще балансират първоначалния недостиг поради постепенното натрупване на капитал в новия.

В същността си новото споразумение е съвсем просто. От тези 500 млрд. евро ще трябва да се плаща за всичко. Наличните спасителни програми ще продължат да действат, но след изтичането на срока им или преструктурирането им всички нови средства ще идват от механизма за стабилност. Тоест спасителният фонд на еврозоната се увеличава от € 300 млрд. на € 500 млрд.

Ако се приеме, че МВФ ще засили пропорционално своя дял в общия финансов пакт, цялата сума на разположение за противодействане на дълговата криза ще достигне € 750 млрд. С тях ще се финансират следващите спасителни програми за Португалия и Ирландия, третият пакет за Гърция и вероятно първата и втората кредитни линии за Испания. Ако проблемите на Испания се задълбочат, това ще засили натиска върху Италия и Белгия, така че новият фонд ще е достатъчно голям, за да се справи с настоящите проблеми, но е недостатъчен, за да послужи като средство за преодоляване на бъдещи кризи.

Йенс Вайдман, президент на Бундесбанк, беше прав, когато каза, че европейската криза не може да се реши със спасителен фонд, но целта на разширения механизъм е друга. Той трябва да убеди останалата част от света, че политиците в еврозоната полагат достатъчно сериозни усилия за преодоляване на проблемите. Една от причините за това упражнение е да се накарат страните от Г-20 да увеличат пропорционално подкрепата за Европа през МВФ.

Разбира се, винаги може да се направят и други сметки. Ако новият фонд да се прибави към стария и към тях да се добавят и другите мерки на Европейския съюз като програмите за стабилност и взаимна подкрепа, общата сума може да достигне € 800 млрд. или повече от 1 трлн. долара, както гласи официалното изявление на Еврогрупата, но реално тази сметка е безсмислена, счита Мюнхау.

Истината е, че еврозоната като цяло, и Берлин в частност, не са готови да вложат повече средства. Всеки наблюдател на германската политика знае това. Канцлерът Ангела Меркел просто не разполага с мнозинство в Бундестага за подобен ход. Идеята на Европейския механизъм а стабилност е да се осигури запазване на целостта на еврозоната дори и при най-негативния сценарий. Но размерът на фонда от € 500 млрд. не е достатъчен за това.

По статията работи:

Галина Александрова