НАЧАЛО » ������

София поиска да стопанисва Борисовата градина

Ще бъде изградено осветление и видеонаблюдение по основната алея на парка, обеща кметът Йорданка Фандъкова

fb
3E news
fb
18-07-2011 10:10:03
fb

Столичната община ще поиска да й се прехвърли за стопанисване Борисовата градина, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, цитиран от БТА. Така общината ще може да инвестира повече средства в поддържането на парка, чиято собственост в момента е държавна. Освен разходите, ще можем да имаме и приходи от заведенията в парка, тъй като в момента те не се събират от общината, каза още кметът. В отговор на въпрос тя уточни, че при прехвърлянето на собствеността ще се изработи план-схема за преместваемите обекти и ще се обявят нови конкурси.

 

Фандъкова посети днес парка "Гео Милев", където разгледа извършваните ремонтни дейности. В парка вече е монтирано алейно осветление, което работи от миналата година, а в момента се завършват алейните настилки. След тях предстои да се изградят и детски зони за игра. Със средства на Специализирания общински приватизационен фонд е изграден и лабиринт от храсти.

 

Кметът посочи още, че е в ход проект за изграждането на осветление по основната алея на Борисовата градина, както и на видеонаблюдение по нея. Видеонаблюдение се изгражда и в още седем зони в София, където ще бъдат поставени общо 31 камери.

 

Инвестицията е в размер на около 300 хиляди лева, като освен това ще се осигури и допълнително работно място в Центъра за видеонаблюдение, което ще се занимава само с тези камери в парковете. Кметът припомни, че средствата за поддържането на парковете през тази година са увеличени с два милиона лева, а два пъти повече са парите, давани за реконструкция в съществуващите паркове и градини.

 

В парковете в София има осигурена физическа охрана, но тя не е възможно да е навсякъде 24 часа в денонощието, посочи кметът. В ход е ремонтът на Южния парк - изграждането на осветление там, както и след завършването на съдебната процедура по обжалването ще бъде обявен конкурс за концесионирането на част от Западния парк.


По статията работи: