НАЧАЛО » ������

Контрабанда на живи кученца през ГКПП Капъкуле

Организациите на защита на животни алармират, че контрабандата с живи животни през границите с източноевропейските държави е придобила застрашителни размери

fb
3E news
fb
21-08-2011 08:33:41
fb
Турските митничари на ГКПП Капъкуле са открили 8 малки кученца при опит да бъдат контрабандно изнесени от България. Четири от кученцата били открити в кола с истанбулски номер, шофирана от турски гражданин. Митничарите се усъмнили от действията на водача и предприели щателна проверка на багажа.

 

 

В един куфар открили кученцата, които били упоени, за да не издават звук. Водачът на автомобила М.Г. е задържан за контрабанда на животни. Пак на Капъкуле, в багажа на друг пътник, който пътувал в пътнически автобус от България за Турция, митничарите открили 4 кученца от породата териер и пинчер.

 

 

Те били укрити в пътнически сак. Контрабандистът, български гражданин Х.Д., признал пред следствието, че носел кученцата за продажба в Истанбул. Същият е задържан от следствените органи.

 

 

Организациите на защита на животни алармират, че контрабандата с живи животни през границите с източноевропейските държави е придобила застрашителни размери. Ахмед Каплан Шенполат, председател на Комисията за защита на правата на животните, казва, че има необходимост от промяна в закона за опазването на животните.

 

 

По думите му расови породи кученца масово се внасят от България на първо място и от другите източноевропейски държави, защото в Турция има голям пазар, като цената върви между 200 и 1000 долара за бройка. Кученцата се упояват, за да ги пренесат през границата. Но след известно време, след като те пораснат, собствениците им ги оставят на улицата.

 

 

"По улиците масово се скитат породисти кучета", казва Шенполат. Друг проблем е рушветът, който се върти в тази търговия. Митничари, мафия, търговци са замесени в нея, посочва той.


По статията работи: