НАЧАЛО » ������

DHL ще се грижи за дистрибуцията и съхранението на батериите на "Рено"

Френският производител планира да доставя най-много коли на ток в Европа

fb
3E news
fb
05-07-2011 09:21:45
fb

Базираното в Германия подразделение за доставка на пратки за нуждите на автомобилостроенето на спедиторската компания "Ди Ейч Ел" (DHL Automotive) подписа договор за три години за разпространението и съхранението на батериите, използван в автомобилите на "Рено".  Контрактът влиза в сила от 1 септември, а както е известно френският производител планира да доставя най-много коли на ток в Европа.

 

 

"Ди Ейч Ел Аутомотив" ще има ангажимента да държи в различни складове в Европа литиево-йонни батерии, които да доставя максимално бързо до дилърите на "Рено", при нужда от замяна на вече поставените на колите източници на ток. Акумулаторите ще се съхраняват при специални условия, като за тях ще бъдат изградени обособени зони в депата на компанията.

 

 

Според директора, отговарящ за международната стратегия в областта на автомобилните доставки на "Ди Ейч Ел", Паскал Кемпс масовото лансиране на пазара на електромобили поставя пред спедиторските компании нови логистични предизвикателства Той е категоричен, че е нужно обучение на персонала за работа с чувствителните и потенциално опасни батерии и закупуването на специално оборудване за транспортирането и съхранението им.

 

 

Кемпс добавя, че "Рено" е избрала "Ди Ейч Ел" заради нейния опит и възможността да предложи логистични бази в цяла Европа. "Ди Ейч Ел" аутомотив разполага с около 200 склада в цял свят, в които съхранява резервни части и консумативи за автомобилната индустрия, като доставя пратки за автомобилни заводи, сервизи и търговци на резервни части. Сред клиентите на компанията са "Даймлер", "Фолксваген" и "Форд".

 

 

Паскал Кемпс е категоричен,  че  при развитието на дистибуторската мрежа спедиторската компания ще следва експанзията на електромобилите на "Рено" в нови страни. Централният склад за батериите ще се намира в комплекса на "Ди Ейч Ел" край Париж. За момента договорът е само за акумулаторите за моделите на "Рено", но не и на "Нисан", в която френската компания има дял.

 

 

Към момента на пазарите в Европа могат да се поръчат два електрически модели на "Рено" - ванът "Канго" и седанът "Флуанс". Догодина започват доставките на компактния автомобил "Зои" и двуместния хибрид между мотопед и кола "Туизи".


По статията работи: