НАЧАЛО » ������

Седемнайсет плажа в Добричка област ще бъдат без стопани

Кметът на Балчик настоява държавата да даде част от ивиците на общините

fb
3E news
fb
21-06-2011 03:48:20
fb

17 плажа в област Добрич остават без стопани за това лято, съобщава БНТ. В община Шабла няма нито една плажна ивица, която да се стопанисва, защото липсва инвеститорски интерес към най-северната част на родното Черноморие. За първи път тази година и централния плаж в Балчик ще бъде неохраняем, което пък ще се отрази на туризма в града.

 

Няма как да влиянием върху туристите. Те са дошли тук да се къпят в морето, да бъдат на плаж и когато този плаж е неохраняем, без стопани, без чадъри няма как това нещо да не повлияе върху хората", коментира Николай Ангелов, кмет на община Балчик. Според него причината за липсата на стопанин на плажа е прекратена от Областния управител на Добрич процедура за отдаване под наем. В заповедта му се посочва, че кандидатите не се допускат до участие в търга, защото документите им не отговарят на изискванията.

 

Ако не бяхме допуснати, не трябваше да ни отворят въоще малките пликове с цените", обясни Тихомир Цветков, участник в търга. Според него в тръжните документи е посочено, че ценовите оферти се отварят само на допуснатите до търга. От Областната управа в Добрич отказаха да коментират казуса, докато не изтече срокът на обжалване на заповедта. Спорът предстои да бъде решен в съда. Кметът на Балчик пък предлага държавата да сложи краен срок на процедурите по отдаване под наем или концесия на плажовете. И след това да бъдат давани на общините за стопанисване.

 

Масови проверки на всички ивици, отдадени под наем за срок от 5 години, започват от днес по Южното Черноморие. Експертите ще проверяват наемателите дали са изпълнили задълженията си по договор, дали са назначили спасители, има ли медицински пункт и почистват ли се плажовете. Ще се проверява и къде заведенията по плажовете изхвърлят отпадните си води. По график проверките ще завършат в края на месеца.


По статията работи: