НАЧАЛО » ������

"Южен поток" ще минава и през Румъния

След Букурещ шефът на Газпром Алексей Милер идва и в София

fb
3E news
fb
13-10-2010 01:36:28
fb
 

Прието е решение за подготовката на технико-икономическите разчети за прлеминаването на газопровода "Южен поток" през румънска територия, съобщи телевизия ТВ+ , като цитира източници от Газпром. Това стана при посещението на председателя на компанията Алексей Милер в Букурещ. Той разговаря с премиера Емил Бок и икономическия министър Йон Аритон.

 

Газпром и румънската Трансгаз подписаха меморандум за намеренията по подготовката на технико-икономическите разчети. При положителни резултати през първото тримесечие на следващата година ще бъде подписано междуправителствено споразумение, което ще стане политическа и международно-правна основа за по-нататъшна реализация на проекта в Румъния.

 

До края на седмицата Алексей Милер ще пристигне и в София, съобщиха източници от Български енергиен холдинг. Според тях визитата му тук също е свързана с газопровода "Южен поток". Договореностите с Румъния не означават, че България ще бъде заобиколена, по-скоро едно от разклоненията на газопровода ще минава на север, обясни източникът.

 

Стойността на проекта за газопровода "Южен поток" може да надмине 10 милиарда евро. Това съобщи изпълнителният директор на проекта Марсел Крамер по време на международната конференция "Петрол и пари" в Лондон, предаде междувременно РИА Новости.

 

"Сега всички задават въпроса каква ще бъде стойността на проекта. Някои говорят за 8 милиарда евро. В момента, бих казал, че ще са над 10 милиарда евро, но всичко ще стане ясно след завършването на техническо-икономическата обосновка на проекта", каза Крамер.

 

Той посочи, че вече е готова обосновката за морския участък на газопровода. За реализацията на сухопътната част има подписани междуправителствени споразумения с Австрия, България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения и Хърватия.


По статията работи: