НАЧАЛО » ������

Близо 500 бензиностанции може да затворят защото не са монтирали нивомери

fb
3E news
fb
02-04-2012 03:22:00
fb
Около 500 бензиностанции ще трябва да прекратят работата си заради невъзможността да монтират т. нар. нивомери. Пред Дарик председателят на асоциацията на малките и средни бензиностанции Ивайло Николов обясни, че по този начин освен че ще останат малки населени места без бензиностанция, минимум 2500 души ще изгубят работа си.

Срокът за монтиране на нивомерите изтича на 2 април, също както и периодът за "връзване" на търговските обекти със системата на НАП. Все още данъчните не са обобщили данните за бензиностанциите и монтираните от тях нивомери, но пък са категорични, че срокът е изпълним. До полунощ почти всички от останалите търговци ще успеят да свържат касовите си апарати с НАП и да избегнат санкции.

Въпреки че касовите апарати на бензиностанциите бяха вързани със системата на данъчните още преди година, сега на тях им се налага да изпълнят още едно изискване – да монтират нивомерни системи. Най-малко 500 малки обекта няма да успеят да се справят и ще затворят, заяви за Дарик председателят на асоциацията на малките и средни бензиностанции Ивайло Николов.

"На никой не му се затваря, защото целият му живот е в нея. Въпреки че е нерентабилно и неизгодно да работят, но се надяват на някакви по-добри времена. То по-добри времена няма как да дойдат", каза Николов и прогнозира, че цената на петрола ще расте, а държавата да обеднява по думите му заради монополизъм.

Говорителят на данъчните Росен Бъчваров каза, че преди време данъчните са чули тезите, че изискванията са невъзможни и ще последват масови фалити и съкращения на хиляди хора, но се е оказало, че ден преди изтичането на крайния срок почти всички заитересовани от промяната са направили необходимото за вграждане на нивомерни системи. Бъчваров бе категоричен, че е напълно реалистично до полунощ всички останали търговски обекти да осъществят връзката на касовите си апарати с НАП.

Той припомни, че санкциите – глоба до 10 000 лева и запечатване на търговския обект, са резултат от неизпълнение на законовото изискване. Бъчваров е категоричен, че санкциите не целят пълнене на хазната, а спазване на закона. Той допълни, че по-голямата част от бизнеса е изпълнил законовата норма. От 3 април започват проверки. Първи в списъка са бензиностанциите.

По статията работи:

Галина Александрова