НАЧАЛО » ������

Увеличаване на мощностите от АЕЦ до 110% обмисля Украйна

fb
3E news
fb
23-09-2015 02:56:00
fb

Украйна проучва опита и предложенията на руските и на западните си колеги по въпроса за повишаване на мощността на енергийните блокове на атомните си електроцентрали (АЕЦ). Това заяви по време на кръгла маса по въпросите за развитие на атомната енергетика президентът на компанията „Енергоатом“ Юрий Недашковски.

100,5, 104,107, 110 процента (възможно увеличение на мощността) – това е задачата, която стои сега пред нас“, заяви той.

Президентът на компанията отбеляза, че като се имат предвид затрудненията в енергетиката на Украйна, в това число и в хидроенергетиката, заради недостатъчната вода в реките в последно време, пред „Енергоатом“ стои задачата да запази настоящия потенциал на атомните мощности до 55-60 процента от общото производства на електроенергия в страната.

Като ключови приоритети Недашковски посочи отстраняването на техническите проблеми в преносната инфраструктура. Заради дефицит на мрежата, например, Запорожката АЕЗ затвори около 700 Мвт, Хмелницката и Ровенската АЕЦ – до 1500 Мвт. Освен това през летния период Южно-Украинската АЕЦ може да предава по мрежата до 1600 Мвт, при потенциал за 3000 Мвт.

Президентът на „Енергоатом“, цитиран от ТАСС, заяви, че компанията работи над диверсификация на доставките не само на ядрено гориво за АЕЦ, но и на оборудване и технологии.

Говорейки за диверсификация на доставките на гориво, Недашковски подчерта, че Киев се движи много успешно в това направление. „Извършват се реални дейности и сме уверени, че при нас действително има два много качествени и добросъвестни доставчика на ядрено гориво (руската компания ТВЕЛ и международната Уестингхаус), каза той.

 

 

АЕЦ
АЕЦ Украйна
Енергоатом
По статията работи:

Маринела Арабаджиева