НАЧАЛО » ������

Мобилна станция ще следи качеството на въздуха в Бургас

Технологията ще спомогне за проследяването на основните замърсители във въздуха и тяхното намаляване

fb
3E news
fb
15-04-2011 06:46:57
fb

Първата в страната общинска мобилна станция за мониторинг на качеството на въздуха днес ще бъде пусната официално в експлоатация. Това съобщиха от пресцентъра на община Бургас.

 

 Основна цел на проекта е подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на община Бургас чрез прилагане на мерки, които да спомогнат за проследяването на динамиката на основните замърсители във въздуха и тяхното редуциране. В рамките на проекта се закупи и достави мобилна автоматична измервателна станция. Апаратурата в нея следи за нивата на осем замърсители на атмосферния въздух.

 

Със заработването на мобилната станция Община Бургас финализира проект "BG0030 Мобилна лаборатория за интегрирано управление и мониторинг на качеството на въздуха в Бургас", съфинансиран по Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство. Партньори на общината са Изпълнителната агенция по околна среда и Норвежкият институт за изследване на въздуха.

 

Станцията се намира на служебния паркинг на Община Бургас. Официалното откриване ще бъде в 11.30 часа. На церемонията ще присъстват кметът Димитър Николов и Нейно превъзходителство Тове Скарстейн, посланик на Норвегия у нас.

 


По статията работи: