НАЧАЛО » ������

Над 21 млн. лв. ще получат 36 общини за разработване на интегрирани планове

Предстои да бъдат определени зони за въздействие, както и да бъдат изготвени подробно устройствени планове

fb
3E news
fb
23-06-2011 05:04:14
fb

Зам. министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова подписа днес договорите с 36 общини, които имат одобрени проекти по ОП "Регионално развитие"  за разработване на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие. Местните власти ще получат 21,2 млн. лв. От тях 7 млн. лв. са за 7-те големи града София, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Пловдив и Стара Загора. Останалите общини ще получат 14,5 млн. лв. Ангажиментът на местните власти е да осигурят 5% от средствата в рамките на националното съфинансиране.

 

 

Основната цел на схемата е да бъдат изработени интегрирани планове за градско развитие, насочени към устойчиво и трайно преодоляване на високата концентрация на икономически, природни и социални проблеми в 36 града. Павлова обясни, че плановете трябва да подпомогнат осъществяването на дългосрочна визия за развитието на градовете чрез реализация на проекти в градски територии с цел привличане и координирано управление на разнородни инвестиции, подпомогнати от структурните фондове на ЕС.

 

 

В рамките на схемата ще бъдат определени и зони на въздействие (до три зони в един интегриран план), ще бъдат изработвани подробни устройствени планове (ПУП), или проекти за изменение на действащите. Проектите трябва да бъдат готови в рамките на 24-30 месеца.

 


По статията работи: