НАЧАЛО » ������

До 15 октомври фонд „Земеделие” приема заявки за плащане на компенсации от руското ембарго

fb
3E news
fb
09-10-2014 03:14:00
fb

 

От 8 до 15 октомври в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие” ще се приемат заявки от производители за плащане по схема „Временни извънредни мерки за подпомагане на пазара в сектора на зеленчуците и плодовете”, съобщиха от пресцентъра на разплащателната агенция.

Помощта ще се изплаща на стопаните и преработвателите за необрана или изтеглена от пазара продукция. Документи ще се подават по адрес на регистрация на физическите лица или по адрес на управление на юридическите лица.

Общият бюджет по мерките "изтегляне от пазара" и "небране" за всички държави-членки на ЕС е 125 млн. евро и допълнителни 30 млн. евро за праскови и нектарини. С тези средства се подпомагат производителите на домати, моркови, зеле, пипер, карфиол, краставици, корнишони, гъби, ябълки, круши, малини, десертно грозде, сливи и праскови и нектарини.

Заявки за плащане могат да подават производителите на плодове и зеленчуци, чиито заявления за намерение са нотифицирани до ЕК, получили са одобрение на намеренията за участие и са подали исканията за прилагане на мерките „изтегляне от пазара" и "небране" в областните дирекции на фонд „Земеделие“, а дейностите по тях са изцяло изпълнени и проверени от Техническия инспекторат на Разплащателната агенция.

Образци на документите са публикувани на официалната интернет страница на ДФ „Земеделие” – www.dfz.bg в раздел „Селскостопански пазарни механизми”/ „Плодове и зеленчуци”/ „Временни извънредни мерки за подпомагане на производителите на някои плодове и зеленчуци”/ Заявка за плащане. Субсидиите по извънредната схема ще бъдат изплатени до 30 юни 2015 г.

При попълване на искането за прилагане на "изтегляне от пазара" се вписват мястото и датата, на които заявените количества плодове и зеленчуци ще бъдат готови за претегляне. Описват се и организациите, на които ще бъде предоставена продукцията. При мярка „изтегляне от пазара“, плодовете и зеленчуците могат да се даряват на благотворителни организации или фондации, училища, детски градини, детски лагери, лечебни заведения, старчески домове или места за лишаване от свобода. Продукцията може да се използва и като храна за животни. При мярката "небране" се записва датата, на която ще бъдат унищожени насажденията в полето.

 

компенсации за руското търговско ембарго
Държавен фонд "Земеделие"
По статията работи: