НАЧАЛО » ������

И"Ромпетрол" и "Лукойл" продавали бензина на загуба, а дизела – с минимална печалба

Депутати с изненада изслушаха уверенията на компаниите, че работят от чист алтруизъм

fb
3E news
fb
01-04-2011 01:47:06
fb

Компаниите "Ромпетрол България" и "Лукойл" продават  бензина на загуба, а дизела с минимални печалби от по няколко стотинки. Това  обясниха представители на двете компании пред депутатите от парламентарната икономическа комисия.

 

Загубата за "Лукойл" при продажбата на всеки литър бензин А95, чиято цена в момента е 2,37 лв. за литър е 12 стотинки, обясни Сергей Гиндич, заместник-генерален директор по доставки и продажби  в петролната компанията. Само една стотинка пък е печалбата за дружеството от продажбата на дизела, който се търгува по бензиностанциите за 2,49 лв. за литър.

 

Гиндич обясни още, че в крайната цена на бензина 1,11 лв. са данъци и акцизи, 0.99 лв, е стойността на нефта, 0,14 лв. нефтопреработката, по 0,2 лв. им струва дистрибуцията и маркетинга, а за транспорт – 0.03 лв. При цената на бизела 1,03 лв. са данъци и акцизи, а стойностите за нефта, преработката, дистрибуцията, маркетинга и транспорта са същите като при бензина.

 

Гиндич обясни, че около 39% през миналата година е бил вносът на горива. За сравнение това посочи, че през 2008 г. и през 2009 г. процентите са били съответно 27 и 28.


"При крайна цена на дребно на бензина от 2,79 лв. за литър загубата от продажбата за "Ромпетрол" е 14 стотинки. Дизелът се продава на 2,54 лв. за литър и печалбата е близо 5 стотинки", обясни Станимир Стоилков, търговски директор на компанията. Той уточни още, че те взимат от румънската рафинерия горивата на пазарни цени, а не на преференциални.

 

"При дизелът, смесен с 4% биосъставка, крайната цена без ДДС е 1955 лв. за тон, а при минералния дизел крайната цена е 1951 лв. за тон. Т.е. разликата между чистия дизел и биодизелът е около 0,04 стотинки", обясни Димитър Минчев от Асоциацията по биогорива в България и представител на компанията за биодизел "Астра Биоплант".

 

Той обясни, че заводът им е създаден през 2008 г. и в него работят около 180 души. За миналата година са произвели около 20 хил. тона биодизел като голяма част от продукцията е била за износ. Минчев уточни, че дружеството е приключило годината на загуба, но според разчетите им печалба ще имат едва след 2015 г.
От изнесените до момента данни излиза, че пазарът на горива в България е един от най- губещите и това, според мен е пълен абсурд, коментираха депутатите от икономическата комисия.

 

"Присъстваме на второ абсурдно заседание. От всичко казано дотук излиза, че и "Лукойл" и "Ромпетрол" работят на загуба", коментира Румен Овчаров от БСП. Той допълни, че е абсурдно депутатите от комисията да се опитват да определят в момента цените на горивата. Овчаров призова на срещата да се види по-скоро дали има пазар на горива в България и следователно да се ситгне до решение за някакви законодателни промении механизми, които могат да бъдат предприети във връзка с високите цени на горива.

 

"Не знаех, че повечето големи играчи на този пазар работят на загуба. Другата важна информация, която днес получих е, че смесванеето на дизел с биокомпонент оскъпява продукта накрая с около половин стотинка. Така че в този случай да  се откажем от смесването на дизела и от европейската политика няма смисъл", обясни председателят на комисията Мартин Димитров.  

 

"Много хуманно е да работите на загуба, но българите няма да повярват. Това категорично подвежда хората, защото нагласите им са, че има измама и искат тя да престане", обясни Петър Димитров от БСП. Той обясни, че ако цената на горивата у нас  падне и бъде най-ниската, каквато трябва да е всъщност, тогава протестите ще спрат и хората ще повярват. В противен случай цена над 2 лева за литър на горивата превръща българите в протестиращи араби, коментира още Димтиров.


По статията работи: