НАЧАЛО » ������

ЧЕЗ ще инвестира 1.8 млн. лв. в разпределителната мрежа през януари г.

Най-голям дял от разходите през 2011 г. ще се насочат за присъединяване на енергийни обекти

fb
3E news
fb
16-01-2011 10:01:12
fb
 

ЧЕЗ България ще инвестира 1.8 млн. лева за развитие, реконструкция и модернизация на електроразпределителната мрежа и енергийните съоръжения, съобщиха от компанията. В първия месец на 2011 г. тя стартира общо 38 инвестиционни обекта на територията на Западна България. Продължава работата и по други 320 обекта на обща стойност 5,2 млн. лева, които започнаха през 2010 г.

 

924 хил.лева от средства, които ЧЕЗ ще инвестира през януари, са предназначени за обекти, разположени на територията на община София. Други 700 хил.лева ще бъдат отделени за модернизация на електроразпределителната мрежа в София-област. Останалите средства ще бъдат вложени в обекти в градовете Плевен, Ловеч, Враца, Монтана и Видин.

 

Най-голямата инвестиция, която ЧЕЗ ще реализира през месеца, е в размер на близо 190 хил.лева. Средствата са предназначени за осигуряване на електрозахранването на нова жилищна сграда в ж.к. Надежда. За целите на проекта ЧЕЗ ще изгради нов трафопост. Два други трафопоста, на обща стойност 270 хил.лева, ще бъдат изградени и на територията на София-област.

 

"За да достигнем в максимално кратки срокове европейски стандарти на услугите, които предлагаме на нашите клиенти, се нуждаем от поне 130 млн. лева инвестиции годишно. Сега регулаторът ни одобрява едва 71 млн. лева. Ако получим исканите по-високи инвестиции, това ще означава равнопоставеност на нашите клиенти с тези на другите електроразпределителни компании. В момента можем да вложим средно по 35 лева на клиент, докато при другите две дружества в страната тази сума е 65 и 75 лева", каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

 

През 2011 г. компанията ще отдели над 18 млн. лева за присъединяване на енергийни обекти към мрежата. От тях 9.3 млн. лева ще бъдат инвестирани в изграждането и 8.7 млн. лева в изкупуването на енергийни съоръжения. 13.2 млн. лева са средствата, които компанията планира да вложи в поддръжка на електроразпределителната мрежа.

 

За първите три години от регулаторния период (2008-2013 г.) ЧЕЗ реализира инвестиции в размер на общо 222 млн.лева, или средно 74 млн. лева годишно като част от одобрената от ДКЕВР инвестиционна програма.

 


По статията работи: