НАЧАЛО » ������

ЕС нe възразява да купува петрол от либийските бунтовници

Стига приходите от тази сделка да не облагодетелстват режима на полковник Кадафи, каза Катрин Аштън

fb
3E news
fb
05-04-2011 12:18:01
fb

ЕС не възразява срещу евентуално купуване на петрол от либийските бунтовници, стига приходите от тази сделка да не облагодетелстват режима на полковник Кадафи, заяви днес говорителят на върховния представител на общността за външната политика и сигурността Катрин Аштън, цитиран от Франс прес, предаде БТА.

 

Михаел Ман обаче подчерта, че ЕС не е променил позицията си по ембаргото върху оръжията, наложено на Либия от силите на НАТО, докато бунтовниците се надяват да могат да купуват и оръжия с приходите от петрола. Петролен танкер пристигна днес в либийското пристанище Марса ел Харига, което е контролирано от бунтовниците, като пазарът очаква плавателният съд да натовари първия либийски петрол от седмици, след като бунтовете, воюващи срещу Муамар Кадафи, спряха износа, предаде Ройтерс.

 

По данни на агенцията регистрираният в Либерия танкер Екватор с вместимост 1 милиона барела петрол, е пристигнал на терминала. Правителството на бунтовниците в Либия съобщи, че е сключило сделка с Катар да продаде петрол и е обсъдило планове с пратеник на ООН износът на бунтовниците да бъде изключен от санкциите, наложени на компаниите на Кадафи.

 

За първи път либийските бунтовници, които контролират редица пристанища в източната част на Либия, извършват подобна операция.
По статията работи:

Георги Вулов