НАЧАЛО » ������

Застрахователите губят над 30 млрд. долара от земетресението в Япония

Природният газ може да поскъпне с 3%, прогнозира шефът на British Gas

fb
3E news
fb
12-03-2011 03:21:49
fb

По предварителни разчети общата сума, която ще трябва да платят застрахователите за нанесени щети от земетресението в Япония, което е най-голямото за всички времена, може да надхвърли 30 млрд. долара. Прогнозата е на Джой Фирнихю, представител на британска брокерска компания пред лондонски медии. Икономисти от Острова предполагат, че заради последните стихийни бедствия японската икономика може да намали ръста на БВП през 2011 г. с 1%.

 

Земетресението в Япония вече оказа своето влияние върху световните борсови цени на енергоносителите. В деня на бедствието петролът поевтиня с около 2 долара за барел, но природният газ поскъпна с 3%. Изпълнителният директор на British Gas Фил Бентли обясни този скок с опасността около четирите ядрени централи, които са близо да епицентъра на труса и може да спрат да подават електроенергия. От  това ще  последва повишено търсене на синьото гориво. При тези условия според Бентли, значителна част от количеството природен газ, което е предвидено да се транспортира от Русия за Европа, ще бъде пренасочено към бедстваща Япония.

 

Потвърждение на прогнозата на Бентли е аварията в АЕЦ "Фукусима-1", където по чудо бе предотвратена ядрена експлозия, но самата централа престана да работи.

Земетресението в Япония, което сеизмолозите определят като най-силното за всички време, беше с магнитут 8,9 по скалата на Рихтер. Ден след бедствието загиналите и изчезналите от цунамито, което бе предизвикано от земетресението, по неокончателин японски данни надхвърлят 1000 души.

 

Ето и най-мощни земетресения в света през последните 100 години, степенувани по сила:

1960 г. Чили - земетресение с магнитуд 9,5, последвано от опустошително цунами, засегна няколко страни по бреговете на Тихия океан, причини смъртта на 5700 души в Чили, на 61 души в Хавай и на 130 души в Япония.

1964 г. Аляска, САЩ - трус с магнитуд 9,2 близо до протока Принц Уилям, последван от цунами, отне живота на 100 души.

2004 г. Индонезия - земетресение с магнитуд 9,1 край остров Суматра предизвика на 26 декември опустошително цунами, което порази десетина съседни страни. 270 000 души загинаха или изчезнаха безследно.

1952 г. СССР - трус с магнитуд 9 на полуостров Камчатка предизвика катастрофално цунами, което се усети чак в Чили и Перу. Загинаха над 2300 души.

1906 г. Еквадор, Колумбия - трус с магнитуд 8,8 край бреговете на двете страни предизвика цунами, което уби хиляда души.

2010 г. Чили - земетресение с магнитуд 8,8 и последвало го цунами засегнаха централната и южната част на страна и отнеха живота на 523 души.

1965 г. Аляска, САЩ - земетресение с магнитуд 8,7, последвано от цунами, засегна Алеутските острови.

2005 г. Индонезия - земетресение с магнитуд 8,6 близо до остров Ниас, край остров Суматра, отне живота на 900 души и рани 6000 души.

1957 г. Аляска, САЩ - земетресение със сила 8,6 порази островите Андреаноф и предизвика голямо цунами.
По статията работи:

Георги Вулов