НАЧАЛО » ������

Der Standart: Австрийската федерална полиция е поискала арест за Делян Пеевски

Пеевски обяви, че бил натопен и обеща да попаде сигнал до прокуратурата срещу Цветан Василев, журналиста Маркус Бернат и шеф от Федералната криминална полиция на Австрия

fb
3E news
fb
23-06-2014 03:20:00
fb

Австрийската федерална криминална полиция e поискала да бъде арестуван българския депутат Делян Пеевски. Това пише австрийския вестник Der Standard, цитиран от econ.bg. Според изданието депутатът от ДПС Делян Пеевски е изпратил SMS към банкера Цветан Василев, който гласи:

„Давам ти последен шанс. Знам къде си. Не ме карай да правя глупости. Ще те намеря“. Съобщението е получено миналия вторник, докато Василев е във Виена. Смъртната заплаха идвала от бившия му бизнес партньор Делян Пеевски, смята самият Василев.

Това обаче не е първата заплаха, пише изданието. Според австрийската медия на 22 май банкерът е получил обаждане в хотел във Виена. В него се споменавало, че Пеевски търсил убиец, чието име се знае и на който щели да бъдат платени 5 млн. долара.

След втората SMS заплаха криминалната служба във Виена се е активизирала и е започнала разследване, разкриват още от австрийското издание. По информация на вестника през миналия петък властите в страната са се обърнали към българската прокуратура с молба да бъде издадена заповед за арест на Делян Пеевски. От изданието обаче посочват, че не са получили официално потвърждение, тъй като австрийската служба е отказала да даде информация за издирвания, която не е публична.

Делян Пеевски определи атаките срещу него като турски сериал и обвини Цветан Василев, че плаща на вестници и полиция във Виена, за да го злепоставя. „Нямам абсолютно никаква комуникация с лицето Цветан Василев от месеци и това може лесно да се докаже. В момента се прожектира един пошъл турски сериал за отклоняване на вниманието. Крадецът вика дръжте крадеца, или по-скоро Убиецът вика - дръжте убиеца!”, заяви  Пеевски в интервю за агенция ПИК, която е основният канал, през който предава посланията си.

Според Пеевски, Василев отклонявал обществения фокус от изнесените по медиите факти за източване на КТБ към свързани с него фирми. Става дума за суми от милиард и нещо – както виждате, банката е пред национализация. Вместо да се върне и да даде честно всички отговори тук, пише сценарии за сериалчета във Виена с неговите платени приятелчета клакьори, категоричен е депутатът от ДПС.

Миналата седмица БНБ сложи под специален надзор КТБ, чийто мажоритарен собственик е Цветан Василев, а вчера направи това и с нейна дъщерна банка - бившата "Креди Агрикол - България".

Понататък Пеевски развива теория за международен заговор срещу него с участието на шеф от австрийската криминална полиция. Той обяснява още, че Ернст Гайгер, който по думите му е „шеф на 3-и отдел във Федералната криминална полиция на Австрия, близък приятел на международния аферист Барак Алон".

"Алон, Гайгер и Василев пишат сериали, живеят в сериали, продуцират сериали. Призовавам го да си дойде най-после, стига се е крил като мишка. Да дойде и да каже на българския народ - къде са парите му!”, казва още Пеевски.

Той определя статията в „Дер Щандард” като клевета и добавя:

„Първо нека ви кажа защо тези клевети излизат точно в „Дер Щандард”. Авторът на статията Маркус Бернат е близък с Василев. Самият Василев се е хвалил по мои сведения, че плаща на този Маркус заплата от 15 000 евро на месец, представяте ли си?, попита Пеевски.

Той призова да се провери колко пъти Маркус Бернат е бил на гости на Цветан Василев в България.

Разбирате ли – това са негови служители на заплата! След малко ще подам сигнал до прокуратурата за набеждаване в престъпление - заговор за убийство, срещу всички гореспоменати лица – Василев, Гайгер, Бернат, категоричен бе Пеевски.

Цветан Василев
Делян Пеевски
арест
Австрийска полиция
По статията работи:

Георги Велев