НАЧАЛО » ������

Правят биогориво от текила

Два от видовете агаве дават далеч по-високи добиви на биогориво отколкото царевицата, пшеницата, соята или соргото

fb
3E news
fb
01-02-2011 06:23:03
fb

Учени от университета на Илинойс са установили, че растението агаве, от което се прави текилата, може да бъде отлична съставка за производството на биогорива, съобщава сайтът Inhabitat. Според доклад, публикуван в журнала "Климатична промяна, биология, биоенергия", два от видовете агаве дават далеч по-високи добиви на биогориво отколкото царевицата, пшеницата, соята или соргото.

 

Макар че агавето се използва предимно за производството на текила, то може да бъде отглеждано и за биогорива. "Трябват ни суровини за биогорива, които не водят до нежелани промени в земеползването. Биомасата от агаве може да бъде страничен продукт от производството на текила. Така няма да има нужда от заемането на допълнителни площи обработваема земя", смята Сара Дейвис, която е специалист по биоенергия.

 

"Необходими са обаче още проучвания, които да установят кои видове агаве са с най-висок добив и ще бъдат най-подходящи за производство на биогорива в полусухите региони на света", допълни тя. Според специалисти местата, където новото откритие може да бъде приложено най-успешно са Африка, Австралия и Мексико. 


По статията работи: