НАЧАЛО » ������

Бизнесът : Законовата рамка за ВЕИ е непредвидима

Над 600 млн. лв. инвестиции в екоонергия са блокирани,предупреди Българска фотоволтаична асоциация

fb
3E news
fb
31-01-2011 01:46:56
fb

 

 

Липсата на предвидима законова рамка възпира реалните инвестиции от 600 млн. лв. през 2011г във възобновяеми енергийни източници(ВЕИ) и поставя под въпрос създаването на стотици работни места в България. Това посочва на Българската фотоволтаична асоциация в писмо до премиера Бойко Борисов. Асоциацията предупреждава, че по този начин е застрашено и създаването на нови работни места.

 

Писмото на асоциацията е по повод на забавянето на приемането на Закона за ВЕИ, които трябваше да бъде приет от парламента до края на миналата година и два пъти бе върнат от разглеждане на правителствено заседание. Допълнителното забавяне на новия закон би довело до откриване на нова наказателна процедура срещу България от ЕК,предупреждава асоциацията.

Страната трябва да изпълни целта от 16% дял във ВЕИ до 2020г, а през 11% екоенергия през 2011г. Ако не изпълнитем заложените цели, България ще трябва да плати с бюджетни средства огромни глоби и да покрие  разликата между задължителния и фактическия дял на ВЕИ чрез закупуване на статистически прехвърляния от други страни, посочва в писмото браншовата организация. Санкцията може да достигне над 400 млн. лв. за всеки 1%, с които България не е постигнала целите.

"Застрашено е и усвояването на повече от 50 млн. лв. от европейските фондове от Програмата за селски райони", предупреждава браншовата организация. Тя настоява за ясна и прозрачна цена на енергията, за която трябва да бъде описан в закона механизма за намаляване на преференциалните цени. Браншовиците подчертават в писмото си до премиера, че такъв механизъм в новия закон липсва, което създава несигурност за инвеститорите


По статията работи: