НАЧАЛО » ������

ЧЕЗ подменила 90 километра кабели за година заради кражби

Компанията настоява за строги наказания при посегателство върху съоръженията

fb
3E news
fb
30-01-2011 03:15:08
fb

 

 

ЧЕЗ България е подменила принудително около 90 километра кабели на средно напрежение през миналата година заради кражби, съобщиха от компанията. Това според дружеството е 200% ръст за последните две години.

 

 

Щетите отбелязват ръст от 184% спрямо 2009г. За покриване на щети са инвестирани два пъти повече средства над 10 млн. лв. в сравнение с предходната година. Преките щети от откраднатите кабели са около 5.8 млн. лв. За възстановяване на увредените от посегателства съоръжения са вложени почти 4.3 млн.лв. За последните две години  ЧЕЗ България е инвестирала 19 млн. лв. за покриване на щетите.

 

 

"Не можем да се примирим с кражбите и посегателствата на съоръженията ни. Те застрашават сигурността и качеството на захранването за потребителите, причиняват неудобства на граждани и фирми и ощетяват обществото ни, тъй като средствата, които отделяме за покриване на щетите, намаляват инвестиционните ни възможности и съответно възпрепятстват инвестициите в подобряване на услугите ни", коментира членът на УС на ЧЕЗ Разпределение Дандаров.

 

 

Компанията предложи на парламентарната комисия по икономиката, енергетика и туризъм промени в Наказателния кодекс, с които да се увеличат наказанията при посегателство към съоръжения от електроразпределителната мрежа. През миналата седмица комисията разгледа на първо четени промени в Закона за управление на отпадъците, с които се затяга контрола при продажбата на метали, които са част от енергийни съоръжения.

"Очакваме влизането в сила на законодателните промени, които предвиждат строг режим на изкупуване на метали и настояваме за категорични наказателни мерки срещу нарушителите", каза още Дандаров.


По статията работи: