НАЧАЛО » ������

Гръцки регулатор настоява за реформа в електрическата система

Целта е да се увеличи конкуренцията и да се прекрати монопола на контролираната от държавата ютилити компания РРС

fb
3E news
fb
29-07-2010 10:16:50
fb

Гръцкият енергиен регулатор разпространи своите предложения за преразглеждане на електрическата система на страната с цел увеличаване на конкуренцията и прекратяване на монопола на контролираната от държавата ютилити компания РРС.

Цените на едро на електричеството постепенно трябва да се покачват от януари 2011 г. заради разходите на електроцентралите по въглеродните емисии. Ако това се случи, нормата на печалба на РРС, която произвежда повече от половината от енергията си като гори лигнитни въглища, ще намалее.

"Трябва да преосмислим основните правила на регулация на пазара на едро, за да подобрим ефективността му и да създадем основа за здравословна конукренция," се казва в съобщение на регулатора.

Предложенията се появяват в момент на спор между представителите на Гърция и на Европейския съюз за това как задлъжнялата балканска страна трябва да либерализира пазара си на електричество и да изпълни условията за заема от ЕС и МВФ в размер на 110 млрд. евро.

Според ЕС Гърция трябва да продаде на инвеститори 40% от мощностите на РРС с лигнит и ВЕЦ. РРС контролира 97% от търговията на дребно и 93% от търговията на едро с електричество в Гърция.


По статията работи: