НАЧАЛО » ������

Siemens започна инициативата за почтеност

Проектите се финансират от компанията и Световната банка и възлизат на 100 млн. долара

fb
3E news
fb
10-12-2010 08:42:49
fb

 

Siemens AG обяви първите проекти за борба срещу корупцията, които ще получат финансиране от инициативата за популяризиране на чистите пазари, за която са предвидени общо 100 млн. долара. Тази инициатива е част от споразумението, което постигнаха Световната банка и Siemens AG на 2 юли 2009 г. Първоначален транш от 40 млн. долара ще бъде разпределен между 30 избрани инициативи от над 20 държави. По време на първия кръг за финансиране са кандидатствали близо 300 нестопански организации от 66 страни.

Сред проектите, които ще бъдат подкрепени от този първоначален транш, са подпомагането на бразилската организация Instituto Ethos в прозрачното раздаване на инфраструктурните договори за Световното първенство по футбол през 2014 г. и Олимпийските игри през 2016 г. в Бразилия. В Европа новооснованата Международна академия за борба срещу корупцията получава финансиране за изследвания и обучение. Тя е учредена с цел обучение на специалисти по борбата срещу корупцията от цял свят.

Подкрепа ще получат инициативи и в Ангола, Бразилия, Виетнам, Египет, Китай, Индия, Индонезия, Италия, Мексико, Нигерия, Русия, САЩ, Словакия, Унгария, Филипините, Чехия, ЮАР, както и различни държави от Близкия изток.

Като част от споразумението между Световната банка и Siemens AG, Световната банка има право на одит на използването на средствата и право на вето над подбора от страна на Siemens на антикорупционни групи или програми, които да получат финансиране.

През декември 2009 г. Siemens обяви, че през следващите 15 години ще бъдат разпределени общо 100 млн. долара между нестопански организации по света, които популяризират почтеността на бизнеса и борбата срещу корупцията. Тази инициатива е част от споразумението, сключено между Siemens и Световната банка след разследване на банката и признание от страна на компанията за лошо управление на глобалния бизнес на компанията в миналото. Новите споразумения за финансиране като част от Инициативата на Световната банка и Siemens  ще бъдат обявени през 2011 г.


Siemens AG (Берлин и Мюнхен) е глобален лидер в областта на електрониката и електротехниката, който работи в сферата на индустрията, енергетиката и здравеопазването. Повече от 160 години Siemens е символ на технологично съвършенство, новаторство, качество, надеждност и глобално присъствие. Компанията е най-големият световен доставчик на екологични технологии, като генерира приходи от "зелени" продукти и решения в размер на 28 милиарда евро. През фискалната 2010 г., която приключи на 30 септември 2010 г., общият обем на приходите възлиза на 76 млрд. евро, а нетната печалба достига 4,1 млрд. евро. Към края на септември 2010 г. общият брой на служителите на Siemens в света е около 405 хиляди.

Групата на Световната банка е един от най-големите източници на финансиране и знание за развиващите се държави в света. Тя включва пет тясно свързани институции: Международната банка за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие, които заедно формират Световната банка; Международната финансова корпорация, Многостранната агенция за гарантиране на инвестициите и Международния център за регулиране на инвестиционните спорове. Всяка институция играе ясно очертана роля в мисията за борба с бедността и подобряване на стандарта на живот в развиващия се свят.


По статията работи:

Admin Admin