НАЧАЛО » ������

Едно стачно гръцко лято

Шестте общонационални протеста нанесоха съкрушителен удар върху туризма - най-печелившия отрасъл в южната ни съседка

fb
3E news
fb
02-08-2010 12:00:00
fb
Гръцките шофьори на цистерни се съгласиха на 2 август да прекратят седемдневната стачка, която остави страната без бензин, съобщава агенция Reuters. До решението си стачниците стигнаха, след като правителството обяви, че ще мобилизира принудително шофьорите и ще изпрати за зареждане на пристанищата и болниците военни бензиновози. Остър недостиг на горивото в Гърция се появи на 26 юли, когато стартира стачката. Водачите на камиони и цистерни, чиято професия подлежи се лицензира, поискаха от правителството да се откаже от таксите за регистрация на тяхната професия. В момента шофьорите плащат за лицензиране стотици хиляде евро.
От стачката на водачите на цистерни беше затруднено снабдяването на магазините за хранителни стоки, болниците и аптеките с лекарства, а това, което парализира страната и имаше най-голям ефект от стачката, беше липсата на гориво. Правителството на Гърция издаде постановление на 30 юни, с което задължи водачите на цистерни веднага да възобновят работа. В противен случай, пише в документа, към участниците в стачката ще бъдат предприети строги мерки, дори и до арест и лишаване от лиценз за упражняване на професията.
Шофьорите не уважиха постановлението и властите бяха принудени да поръчат доставките на гориво, вкл. и авиационно, на военните. С този си ход правителството успя да зареди с гориво важни публични обекти, но проблемът с бензиностанциите не бе решен. Заради стачката, отбелязва BBC News, десетки хиляди туристи отмениха пътуването си, най-вече заради невъзможността да стигнат с колите си до местата за почивка. Значителни загуби понесоха и гръцките компании, които дават коли под наем. Туризмът е един от основните отрасли, които осигуряват приходи за Гърция, а подобна ситуация в разгара на сезона не помага да се увеличи приходите от туризма.
Като обявиха края на стачката синдикатът на шофьорите на цистерни обяви, че ще продължат с исканията си да бъде отменено постановлението от 30 юни. Нека припомним, че от началото на 2010 г. в Гърция имаше 6 общонационални стачки срещу предприетите от правителството мерки за намаляване на бюджетния дефицит.
Заради стачките в Гърция не работеха летищата, бяха спрени фериботите, което най-много допринесе да бъде намален броят на туристите. Все още не са оценени загубите, които понесе туризма, но по предварителни оценки, заради националните стачки, проведени от началото на май, в страната са пристигнали с 10% по-малко туристи спрямо същото време на миналата година. Предварителните разчети на туроператорите показват, че загубите ще надхвърлят 1 млрд. евро.
Протестът на превозвачите на гориво добави поредния щрих към грозната картина на гръцката криза. Несигурността на всички нива в държавата подкопа единствения бизнес, който можеше да засили икономиката - туризма.
Според туроператорските агенции първата вълна анулирани резервации беше през април с големите общонационални стачки. Съюзът на гръцките туристически предприятия алармира и за пореден отлив на летовници заради бензиновата криза. Сега надеждите са насочени към месец септември.
И всичко това в условия, когато икономиката на Гърция преживява най-тежките си времена, откакто страната се присъедини към еврозоната през 2001 г. Бюджетният дефицит на южната ни съседка през 2009 г. достигна 13,6% от БВП. В началото на 2010 г. обаче той намаля и достигна 9,1% от БВП. И заради това инвеститорите от целия свят все още се притесняват, че гръцката дългова криза може да прерасне в криза на цялата еврозона.
Гръцките мерки за "строги икономии" включват повишаване на данъците и акцизите, замразяване на възнагражденията на държавните служители, премахване на "тринайстата" заплата, отмяна на редица надбавки за пенсионерите.
В началото на май Гърция успя да се договори Европейския съюз и МВФ да и бъде предоставена финансова помощ от 110 млрд. евро в продължение на 3 години с лихви, които са значително по-ниски от пазарните. Заради кризата в Гърция на 7 юни министрите на финансите от еврогрупата приеха решение да бъде създаден механизъм за антикризисна помощ на държавите от еврозоната в размер на 750 млрд. евро. Тази мярка беше всъщност отговорът на ЕС срещу гръцката дългова криза, от която единната европейска валута силно се обезцени. Гръцката бюджетна болест бе прихваната и от Португалия, Испания, Ирландия и Италия.
По статията работи: