НАЧАЛО » ������

ЧЕЗ иска криминализиране на кражбата на цветни метали

Инвестира спешно 720 хил. лв. заради увреден кабел. От 2008 г. досега загубите възлизат на 18 млн. лв.

fb
3E news
fb
13-10-2010 02:46:34
fb

 

Единственият начин да се защитим от кражбите е да алармираме държавната система да направи пробив в законодателството, за да се възпрепятства търговията с цветни метали – каза главният оперативен директор на ЧЕЗ Алеш Дамм. Поводът бе подмяната на откраднат 30- метров кабел средно напрежение в колектор от подстанция "Димитър Димитров" в кв. "Овча купел. Инвестицията е непланирана и е за 720 хил. лв. Тя ще повиши сигурността на захранването в десет столични квартала. Алеш Дамм изтъкна, че за ЧЕЗ кражбите на кабели са огромен проблем – от началото на 2008 г. те са нанесли загуби на компанията за 18 млн. лв. – средства, които иначе биха отишли за подобряване качеството на захранването.

 

Годишно за охрана на съоръженията ЧЕЗ плаща 2 млн. лв. Под капаците на шахтите са инсталирани алармени инсталации, свързани със СОТ. Но и тази мярка се оказала неефективна. Главният оперативен директор каза, че ако българската общественост не застане директно срещу проблема с кражбите, компанията, която има около 55 000 км електропроводи и около 21 000 трансформатора, няма шанс да се защити. Правителството трябва да криминализира кражбата на цветни метали, допълни той.

 

Алеш Дамм се оплака, че ДКЕВР признава само една трета от направените разходи на фирмата, от което компанията търпи огромни загуби. Ние сме търговски дружество и разходите трябва да бъдат покрити по някакъв начин. Това в крайна сметка няма как да не се отрази и върху цената на тока за домакинствата, коментира директорът. Осъзнавам социалния ефект от повишаването на електроенергията , но не можем да имаме най-ниската цена на тока в ЕС и да развиваме европейско качество с тези намаляващи заради кражбите инвестиции.

 

В рамките на два месеца ЧЕЗ прави втора голяма инвестиция заради кражба на кабел. Неотдавна започна проект за 2.5 млн. лв. за подмяна на важен кабел, който захранва обществени сгради, сред тях и Министерския съвет. Средствата, които компанията инвестира, са част от инвестиционната й програма, но вместо за възстановяване на щетите, те биха могли да отидат за модернизация на електроразпределителната мрежа.

Качеството и непрекъснатостта на захранването са наш приоритет, каза Алеш Дамм. От 2005 г., откакто са на българския пазар, ЧЕЗ е инвестирала 370 млн. лв.в мрежата на Западна България. За тази година одобрените от ДКЕВР инвестиции са 71 млн. лв.


По статията работи:

Admin Admin