НАЧАЛО » ������

Евроексперти ще помагат да усвояваме по-ефективно парите от Брюксел

България закъсала най-много с проектите по Оперативна програма "Транспорт"

fb
3E news
fb
09-10-2010 03:14:36
fb

До месец в България да бъде организирана среща във формат международни финансови институции– Европейска комисия – българско правителство. Основна цел на форума ще бъде ускоряването на процеса по усвояване на европейските фондове у нас. Това обясни в интервю за Агенция "Фокус" министърът по еврофондовете Томислав Дончев, който тази седмица беше в Брюксел на среща с комисаря по регионалната политика Йоханес Хан.

 

Дончев отрече да е вярна появилата се информация след срещата, че ЕК има резерви към сключеното през август рамково споразумение между България и Световната банка за менажиране на българските проекти, изпълнявани с европейски средства. "Не знам точно по какъв начин е изтекла тази информация. Аз имах срещи с еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан и поредица от експерти в Европейската комисия и по време на тях такива резерви не са изразени. Бих казал, че основният въпрос, говорейки за помощ от международните финансови институции – Европейска инвестиционна банка (ЕИБ), Европейска банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Световната банка, е не кой към кого има резерви. Между тези институции има дългосрочни отношения, те работят от години, включително и по съвместни проекти. Именно една от мерките, която беше обсъдена, е как може да се помогне на България с комисаря Хан за ускоряване на използването специално на Кохезионния фонд", каза министърът.

 

На въпрос дали е вярна информацията, че Европейската комисия не е съгласна със средства от техническата помощ по оперативните програми да се плаща на експерти на Световната банка за менажиране на българските проекти, изпълнявани с еврофондовете, Томислав Дончев каза: "Аз бях през цялото време на срещата с европейския комисар Хан, така че позволете ми да съм отлично информиран за какво е ставало дума на нея. Такъв коментар от страна на представители на Европейската комисия не е имало. Освен това според мен не е работа на български министър да коментира отношенията между Европейската комисия и Световната банка – две големи, солидни институции, които до голяма степен сформират и световния дневен ред и не е моя работа да коментирам отношенията между тях. Те работят заедно в редица държави."

 

Министърът припомни, че по отношение на Европейския фонд за регионално развитие и по отношение на Европейския социален фонд, темпът на усвояване у нас е близък до средноевропейските мащаби. България има забавяне в усвояване на средствата от Кохезионния фонд, което касае в най-голяма степен Оперативна програма "Транспорт" (ОПТ) и по-конкретно Агенция "Пътна инфраструктура" и НКЖИ, които имат нужда от помощ за ускоряване на темповете.

 

"Аз информирах комисаря Хан за мерките, които са взети последните месец и половина – два, от времето на последната ни среща, включително и възможността да се ползва допълнителен персонал от висококвалифицирани експерти, които да бъдат назначавани на трудови договори в звената на българската държавна администрация и като допълнителна мярка беше обсъдено въвличането на международни финансовите институции, които вече споменах, които да съдействат за подготовката и управлението на такива проекти.

 

Това, което се споразумяхме по време на срещата, беше до месец в България да бъде организирана среща във формат международни финансови институции (ЕИБ, ЕБВР и Световна банка) – Европейската комисия – българско правителство. На тази среща аз ще имам задължението да представя виждането на българската държава за проектите, по които ние имаме нужда от съдействие с оглед увеличаване на капацитета. Представителите и на Европейската комисия, и на банките пък ще изразят становището си по тези въпроси, за да се стигне бързо до общо съгласие и да започне реална работа без да се губи време", каза министър Дончев.


По статията работи: