НАЧАЛО » ������

След 2020 г.задължително "зелено" частно строителство

Санират "Емпайр билдинг" за 20 млн. долара. ЕК готви глоби за ниска енергийна ефективност на сградите

fb
3E news
fb
11-10-2010 04:22:24
fb

 

Между 40 и 60 на сто би се намалило потреблението на енергия от панелките, ако те се санират, обяви министър Плевнелиев на конференцията за "зелено" строителство, проведена с Американската търговска камара. Годишната полза от него би била 560 млн. евро, тъй като енергийните показатели на жилищния фонд са 2.5 пъти под съвременните изисквания за ефективност. Панелките у нас са 80 хил. с над 700 хил. апартамента с обща площ 53 млн. кв. м, така че за санирането им ще са нужни €8 млрд., при средна цена от €150 за кв. м.

 

На конференцията строителният министър каза, че имало сформирана работна група с експерти от МИЕТ, от МРРБ и Българския съвет за устойчиво развитие, която ще разработва програма (поредната – б.р.) за енергийна ефективност , като за проекти били предвидени 78 млн. лв.  Само от ОП "Регионално развитие" се очаквало за 2011 г. да постъпят €40 млн. за обновяване на жилища. В последващите години щели да търсят допълнителни средства, който можело да дойдат от продажба на парникови емисии.

На фона на тези енергоефективни планове обаче се оказва, че за последните 4 години  банките са отпуснали само 10.8 млн. лв. облекчени кредити за изолации на стени и покриви. Голяма пречка пред по-мащабното кредитиране е въвеждането на т.н. "етажната собственост" в жилищните блокове. Защото само ако се учреди юридически лице, могат да се разрешат  банкови кредити за частни лица.

 

С 4% по-скъпа, но се изплаща за 4 г.

 

Министър Плевнелиев съобщи на конференцията,че работната група щяла да изготви проекта за национална сертификационна система за строителство на "зелени" сгради.

На конференцията за "зелено" строителство стана ясно, че енерго ефективната сграда струва с 3-4% по-скъпо, но разходът се изплаща за 3-4 години. Такива имоти са и по-търсени на пазара в САЩ и за тях се намират по-бързо наематели, сподели вицепрезидентът на американския Съвет за устойчиво развитие Женивин Куан. Освен това експлоатационните разходи са по-ниски. Той изтъкна, че пазарът на "зелено" строителство в света възлиза на 12 млрд. долара, прогнозите са, че до 2 години ще се разшири петкратно.

До 2018 г. всички обществени сгради трябва да са с минимален разход на енергия, а от 2020 г. такова изискване ще има и за новостроящите се сгради, според плановете на МРРБ. По оперативна програма "Регионално развитие" са предвидени 920 млн. лв. – 720 млн. за подобряване на енергийната ефективност на обществени сгради: училища, болници, детски ясли. За да се въведат обаче "зелените" стандарти и да се ускори санирането на сградите е необходимо да се променят Законът за енергийна ефективност, Законът за енергетиката, за устройство на територията и за етажната собственост.

Дейвид Сейлър – директор устойчиво развитие в "Колиърс Интернешънъл." , съобщи, че американският бизнес, който се е настанил в офиси в енергоспетстяващи сгради, плаща годишно средно с 6000 долара по-малко. Тя каза, че в Ню Йорк се осъществява проект за саниране на небостъргача "Емпайър билдинг", в който ще бъдат вложени 20 млн. долара. Годишната икономия от намаления разход на енергия щяла да възлиза на 4.4 млн. долара, показвали разчетите. Както е известно 102-етажната сграда с височина 381 м е завършена през 1931 година, но това не пречи в нея да бъдат приложени съвременни технологии за пестене на енергия.

 

Жилищата отделят 40% от вредните емисии

 

Обитателите на сгради с ниска енергийна ефективност в света са над 60%, на тях седължат 40% от изхвърляните парникови емисии в света, коментира на конференцията Риджинъл Милър от Департамента по търговията на САЩ. Той изтъкна, че строителството на "зелени" сгради вече не е лукс, а все по-ясно очертаваща се икономическа необходимост. Това строителство създавало и повече работни места, модерни технологии в електротехниката и строителството.

 

Нова директива

 

В ЕК се подготвя нова директива за енергийната ефективност.Тя трябва да замени сегашната, изготвена през 2002 г. – каза Гергана Миладинова от Главна дирекция "Енергетика и транспорт" в ЕК. До началото на 2012 г. България трябва да синхронизира законодателството си с европейското в областта, възможно е отлагане до 2013 г.

С новата директива ще се въведат минимални количества за потребление на енергия, а изискванията за енергийна ефективност няма да засягат само новото строителство, но и основно ремонтираните сгради и до онези, с площ над 1000 кв. м. Предвижда се  санкция за сградите, разхищаващи енергия и облекчения за санирането им. Освен това 4% от парите в Кохезионния фонд са предвидени за повишаване на енергийната ефективност. В края на месеца в Брюксел трябва да е готова и новата енергийна стратегия до 2020 г. , като до 2015 г. страните от ЕС трябва да изготвят средносрочни планове за намаляване консумацията на енергия. ЕК проучвала енергопотреблението за периода 2011-2015 г. Според изчисления на комисията с реализирането на "зелените" проекти можело да се намалят съответно 11% и 19% от елекро- и топлоенергията в сградния фонд.

 

Росен Плевнелиев:

 

В света засега има 5 стандарта, които работят добре. Последният е германски и се отнася до тамошното строителство. Британците пък имат "Брийм". Но не е необходимо да се забиваме само в един. В стратегията ще го зададем като параметри в конкретни числа. Нужно е държавата да изготви съответния механизъм за "зеленото" строителство.


По статията работи:

Admin Admin