НАЧАЛО » ������

Руската Интер РАО кандидат за ТЕЦ Марица Изток 3

Другите четирима конкуренти са австрийската EVN, американската AES, чешката ЧЕЗ и международната енергийна компания International Power Plc

fb
3E news
fb
07-10-2010 04:31:33
fb

Руската енергийна компания Интер РАО може да купи ТЕЦ Марица Изток III, твърди италианският ежедневник Il Messaggero. Българската централа на лигнитни въглища в източномаришкия басейн е собственост на италианския енергиен гигант Enel.

Италианският вестник не посочва откъде разполага с тази информация. Руски сайтове също цитират италианското издание, а "Взгляд" дори уточнява, че от Интер РАО не са пожелали да коментират, но и не отричат информацията.

 

Enel и "Интер РАО" имат дългогодишни съвместни проекти. В момента двете компании строят заедно балтийска АЕЦ.

 

Според италианския ежедневник кандидатите да купят българската топлоцентрала са петима, но водещ е руската Интер РАО. Останалите са австрийската EVN, американската AES, чешката ЧЕЗ и международната енергийна компания International Power Plc. Консултант по сделката Deutsche Bank, а Enel искат да получат 600 млн. евро.

 

ТЕЦ Енел Марица Изток 3, както се нарича сега централата, е с проектна мощност от 840 MW, състояща се от 4 генериращи блока, всеки от по 210 MW. Строителството на централата започва през 1973 г., като първият генериращ блок е въведен в експлоатация през 1978 г. Централата достига до пълния си капацитет от 840 MW през 1981 г.

Enel придоби мажоритарен дял в ТЕЦ Марица Изток 3 през 2004 г. По данни на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма италианската компания се ангажира да инвестира в рехабилитацията на централата, оценена на 803 млн. евро.

Освен това италианците имат дългосрочен договор за продажба на тока на НЕК, която държи 27% от централата.

 

През февруари 2009 г. ТЕЦ Енел Марица Изток 3 приключи проекта си за рехабилитация и модернизация на централата. От доста време е известно обаче, че италианската компания търси да се освободи от този актив. Въпреки дългосрочните договори с българското правителство, върху Enel беше оказван натиск за понижение на цените. В момента електричеството от централата струва 85,18 лв., докато през миналата година е получавало цена от 101.57 лв.

 

Още през март президентът на Enel Фулвио Конти обяви, че ръководената от него компания може да продават собствеността си в българската централа. Като причина той посочи, че Enel не е могла да извърши други придобивания в енергийния сектор у нас и да се интегрира на българския пазар.

 

За първи път информация, че руската компания Интер РАО може да изкупи дела от 73% на Enel в ТЕЦ Марица Изток 3 се появи в края на юли. Твърдеше се дори, че сделката е пред финализиране и е договорена сума от 800 млн. евро.


По статията работи:

Георги Вулов