НАЧАЛО » ������

Спират зелените инвестиции с пари от търговията с емисии

Новите проекти за ВЕИ остават без шансове за финансиране по двустранните споразумения от протокола от Киото

fb
3E news
fb
23-09-2010 01:33:00
fb

 

 

Eкоминистерството вече не одобрява проекти по споразуменията за съвместно изпълнение на протокола от Киото, свързани с изграждане на възобновяеми енергийни източници(ВЕИ), съобщиха от енергийното министерство. Причината е, че Брюксел смята продадените емисии са двойно отчетени.

 

 

Веднъж страната, която ги купува намалява намалява вредните си емисии,а Централното диспечерско управление, за да работят екоцентралите пък понижава мощността на централите от комплекса"Марица изток", които имат квоти за изхвърляне на вредни газове в атмосферата.

 

" Брюксел смята, че трябва да бъде формиран резерв от квоти, но от вече одобрени проекти. Нови проекти не могат са се одобряват, коментира директорът на дирекция"Управление на климата" в екоминистерството Миля Димитрова пред 3Е. Тя допълни, че инвестицията за подготовката на проекта, верификацията и участието в схемата се оказва изключително неизгодно за новите проекти.

 

Ако проектът е започнал през 2007 ще има пет години да работи по споразуменията за двустранно изпълнение.

 

До момента министерството е одобрило 17 проекта, сочи справка на сайта му. Сред тях са проектите за изграждане на когенерация на "Биовет", три проекта на "Овергаз инк" за намаляване на емисиите във Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец, изгражздането на когенереция в "Топлофикация Пловдив", както и строителството на каскадата "Горна Арда",каскадата"Въча" и рехабилитацията на "Горна Арда". Най- много са проектите, които се осъществяват по споразумението с Австрия.

 

Единствено "Калиакра уинд пауър", която изгради 35 МВт вятърен парк край с. Българево, Варненско, е получила възможност да използва споразумението за съвместно изпълнение с Япония. Проектът е осъществен от японската компация"Мицубиши" и българска "Инос 1". Екоминистерството е отказало на американската компания Ей И Ес, която изгради вятърен парк от 156 МВт край селата Българево и Св. Никола, недалеч от Каварна, да участва в схемата за търговия с емисии по протокола за съвмество изпълнение.

 

"Държавата не подкрепи компанията. Квотите вместо да остават за български производители, сега ще бъдат продадени. В същото време "Брикел" иска да получи безплатни квоти при условие, че замърсява, коментира председателя на Асоциацията на производителите на екологична енергия Велизар Киряков пред 3Е.

 

Квотите от протокола от Киото трябва да бъдат използвани до края на 2012г. Ако даден проект започне сега, подготовката му ще отнеме година и се намалява възможността за продажбата на емисии, смятат експерти.


По статията работи: