НАЧАЛО » ������

Марин Делчев: Потенциалът на България са хората и добре развитата IT индустрия

fb
3E news
fb
28-09-2020 02:38:57
fb

Г-н Делчев, къде е мястото на България в сферата на Artificial Intelligence? В какво се изразява потенциала, който има страната ни спрямо останалите?

Artificial Intelligence (AI) предстои да навлиза във всевъзможни индустрии и бизнеси. В момента текат процеси по дефиниране на стратегии за развитие на AI във всички европейски страни. България не прави изключение. Тук има фирми и специалисти, които прилагат AI на световно ниво.

Потенциалът на България са хората и добре развитата IT индустрия. Тези фактори могат да допринесат за превръщането на България в желана дестинация за фирми, които желаят да се възползват от иновациите.

В кои сектори има най-голяма нужда за развитие на Artificial Intelligence?

За бизнеса AI е автоматизация на труд. Такива автоматизации са нужни и възможни до различна степен в много сектори.

В какво точно виждаме AI в отделните сектори, моля посочете примери и докъде е възможно да се приложи в момента?

AI се ползва от вериги сладкарници, за да определят колко сладкиши да приготвят за дадена седмица. Това се оказва много по-добър подход отколкото да се разчита на човешки решения.

AI се ползва при производството на електрически проводници за засичане на дефекти.

AI се ползва в медицината при създаването на ваксини и лекарства.

AI се ползва, за да избере каква онлайн реклама да покаже според аудиторията.

Каква е ролята на изкуствения интелект в сферата на плащанията и на разкриването на онлайн измами, каквато е темата Ви на конференцията DIGI PAY 2020?

AI вече се ползва за засичане на разнородни измами, но тепърва предстои масовото навлизане на технологията. Онлайн плащанията генерират обем от данни, който е непосилен за ръчна проверка за измами. В бъдеще това ще се случва все повече с помощта на AI.

До къде биха могли да стигнат нововъведенията през следващите години?

Трудно е да се предвиди. Вече съществуват изумителни неща в областта на обработката на изображения и текстове. До няколко години няма да е научна фантастика да се обадим в ресторант и да запазим маса, разговаряйки с AI.

Марин Делчев, старши инженер машинно самообучение, Paysafe и е лектор в хибридното събитие DIGI PAY 2020 на 1 октомври. Той ще представи темата: „Как да се справим с кибер измамите с помощта на Graphs и машинно самообучение”. Марин Делчев има над осем години опит в софтуерната индустрия. Той е добре познат в сферата на проектирането, изграждането и прилагането на практика на решения за машинно самообучение.Той е част от управителния съвет на AI Cluster България. Завършил е магистратура в един от най-престижните университети в Германия - RWTH Aachen.


 

Марин Делчев
AI технологии
IT индустрия
По статията работи:

3E news