НАЧАЛО » ������

Световната банка прогнозира забавяне на глобалния икономически растеж

fb
3E news
fb
09-01-2019 11:51:00
fb

Растежът на световната икономика се очаква да се забави заради търговската война между САЩ и Китай, която подкопава доверието на инвеститорите, отслабването на производствената активност и засилващия се финансов стрес в страните от нововъзникващите пазари. Това съобщи Световната банка в прогнозата си за следващите 6 месеца.

В доклад озаглавен "Смрачаващ се небосклон" банката намали прогнозата си за растеж на БВП в сравнение с предходната прогноза от 3% до 2.9% за тази година и до 2.8% за 2020 година. През 2018-а световната икономика нарасна с 3,0%, а през 2017-а - с 3,1 на сто. Сегашната прогноза е малко под предишното предвиждане, но СБ предупреди, че рисковете пред икономиките се увеличават и призова политиците да се подготвят за буря.

"В началото на 2018-а година световната икономика работеше на пълни обороти, но с течение на годината загуби скорост, като поведението ѝ може да стане още по-неравномерно през новата година", заяви Кристалина Георгиева, главен изпълнителен директор на Световната банка, при представянето на редовния шестмесечен анализ.

"Тъй като икономическите и финансовите насрещни ветрове се усилват за нововъзникващите и за развитите държави, световният напредък по отношение на намаляването на крайната бедност може да бъде застрашен. За да запазят набраната инерция, страните трябва да инвестират в хората, да насърчат растежа и да изградят устойчиви общества", допълни Кристалина Георгиева, която от 1-ви февруари ще бъде временно изпълняващ длъжността президент на банка след изненадващото решение на досегашния управител Джим Йон Ким да напусне поста си в края на януари, припомня БНР.

Банката остави непроменена прогнозата си за растежа на икономиката на САЩ с 2,5% през тази година, но след експанзия с 2,9% през 2018-а. В същото време обаче понижи слабо прогнозата за растежа на БВП на еврозоната до 1,6% (от 1,7% при предходния доклад преди шест месеца) след експанзия с 1,9% през миналата година и оценката си за представянето на икономиката на Китай - до растеж с 6,2% (при предишна прогноза за 6,3%) след повишение на китайския БВП през 2018-а година с 6,5 на сто. Световната банка обаче очаква известно подобрение на японския икономически растеж през настоящата година до 0,9% от 0,8% през миналата и запази прогнозата си за повишение на БВП на Русия през 2019-а с 1,5 на сто.

Световната банка очаква забавяне на икономическия растеж в България от 3,3% през 2018-а година към 3,1% през настоящата година, към 3,0% през 2020-а и към 2,8% през 2021-а година.

Занижените прогнози на Световната банка са факт, след като ожесточеният търговски спор между САЩ и Китай разтърси световните финансови пазари в продължение на месеци. Двете водещи икономики въведоха високи двустранни мита, но проведените в началото на настоящата седмица преговори показаха признаци на напредък по отношение на постигането на търговско споразумение, което да сложи край на "войната на митата".

Според СБ тарифната война ще доведе до забавяне на растежа на световната търговия до 3,6% през тази година от 3,8% през 2018-а и от солиден растеж с 5,4% през 2017-а година. Това забавяне на търговията вреди на производителите по света, се посочва в доклада.

Повишаването на лихвените проценти пък притеснява правителства и компаниите от развиващите се икономики, които се кредитираха агресивно, когато лихвените ставки бяха рекордно ниски в периода след Голямата рецесия през 2007-2009 година. Тези кредитополучатели обаче вече трябва да се рефинансират при по-високи лихви. Поскъпващият долар също направи нещата по-трудни за кредитополучателите от нововъзникващите пазари, които взимаха кредити, деноминирани предимно в американската валута.

"Сега обслужването на дълга изяжда от правителствените приходи, което прави по-трудно за тях да финансират основни социални услуги", посочи изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

Световната банка понижи и своите прогнози за осреднените петролни цени през следващите две години до 67 долара за барел, което е с 4 долара под предишната оценка на водещата финансова институция, направена през декември и след като през миналия юни тя очакваше средна цена от 69 долара за барел.

"Цените на петрола се очаква да бъдат около 67 долара за барел през 2019-а и през 2020-а година, което е с 2 долара под юнската прогноза, но трябва да се има предвид, че несигурността относно тези оценки е доста висока", се посочва в нейния доклад.

Таблица с новите икономически прогнози на Световната банка

 

Снимка


Пълният януарски доклад на Световната банка

Световната банка
прогноза
растеж на глобалната икономика
забавяне
По статията работи:

Галина Александрова