НАЧАЛО » ������

ЕП гласува днес доклада за готовността ни за Шенген

Изискванията, поставени към София, са изпълнени, смята евродепутатът Карлуш Коелю, автор на доклада

fb
3E news
fb
02-05-2011 04:12:56
fb

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към Европейския парламент ще гласува днес доклада на евродепутата Карлуш Коелю за готовността на България и на Румъния за присъединяване към Шенгенското пространство.

 

При обсъждането на доклада в комисията на 12 април Коелю заяви, че двете страни са готови в някои аспекти дори повече от държави, които вече са присъединени към пространството за свободно пътуване без граничен контрол. Всички евродепутати от комисията, участвали в заседанието, се изказаха положително за заключенията на доклада.

 

Два дни след заседанието трима евродепутати от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа - Йенс Роде /Дания/, Александер Алваро /Германия/ и Ян Мюлдер /Холандия/, внесоха предложение, с което да се премахне обвързването с конкретни срокове на приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Те предлагат също да не се поема ангажимент с точна дата за отварянето на въздушните граници на двете страни, както бе предвидено по-рано.

 

Тримата предлагат още ЕП да изрази "дълбоко безпокойство относно корупцията" в двете държави и да подчертае, че "Европейският съюз трябва да поставя изисквания за борба с корупцията въз основата на измерими критерии и стандарти".

 

След гласуването на доклада на Коелю днес, заедно с тези предложения към него, парламентарната комисия ще предаде разглеждането на въпроса на пленарната сесия на ЕП в Страсбург в началото на юни. Парламентът следва да приеме резолюция, а след това темата да залегне в дневния ред на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, който разполага с последната дума по темата и който също ще заседава през юни.

 

Междувременно работната група към Съвета на ЕС, която следи готовността на двете страни за присъединяване, отчете пълната техническа готовност на София и Букурещ да бъдат приети в зоната, което е единственото регламентирано изискване за присъединяване към Шенгенското пространство. Множество европейски политически фигури коментираха в Брюксел от началото на годината, че въпросът вече е изцяло политически, а Унгарското председателство на ЕС заяви, че на този етап липсва достатъчна политическа воля за разширяването на пространството.

 


По статията работи: