НАЧАЛО » ������

Търсят се 62 млн. лв. за довършване на спрените ремонти на пътищата

В зависимост от етапа на работа, обектите ще бъдат разделени на групи

fb
3E news
fb
22-07-2010 07:51:57
fb

До 15 дни ще бъде изработен план, който да разясни кои лотове по проектите "Транзитни пътища V" и "Рехабилитация на пътната инфраструктура" трябва да завършат през тази година, кои от тях могат да се отложат за следващата и кои да се спрат, съобщиха на 22 юли от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). От ведомството уточняват, че планът е обсъждан на среща между министър Росен Плевнелиев, председателят на пътната агенция (АПИ) Божидар Йотов, Камарата на строителите в България и Браншова камара "Пътища". Когато планът бъде готов, предстои още една среща в същия формат, за да се набележат следващи действия за решаване на казуса.

Програмата "Транзитни пътища V" бе спряна през юни, заради липса на пари в бюджета, но от бранша заявиха, че ще могат да продължат да ремонтират трасетата, ако правителството се ангажира да им се разплати до април догодина.

От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че се водят индивидуални разговори с фирмите изпълнители, за да се прецени какви дейности до момента са извършени на обектите и какво е необходимо още да се прави по тях. Въз основа на проведените анализи, обектите ще бъдат разделени в съответните групи.

По предварителна информация на АПИ към 31 юни 2010 г. са необходими общо около 62 млн. лв. за довършване на работата по започнати пътни ремонти.

Според финансовите меморандуми, проектът за "Рехабилитация на пътната инфраструктура", финансиран от Световна банка, трябва да приключи през следващата година. Крайният срок на проект "Транзитни пътища V", изпълняван чрез заем от Европейската инвестиционна банка, е 2013 г.

Засега финансиране за изграждане и ремонти на пътища е осигурено от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет, а проектите са определени по двете оперативни програми "регионално развитие" и "Транспорт". Общата сума е 250 млн. евро за 613 км пътища.


По статията работи:

Георги Вулов