НАЧАЛО » ������

Дунав мост 2 да бъде пуснат до края на 2011 г.

Само довършителни работи може да се извършват в началото на 2012 година, допуска министър Томислав Дончев

fb
3E news
fb
26-08-2010 12:21:31
fb

Основната част от строителството на Дунав мост 2 ще бъде завършена в края на 2011 година, обеща министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, цитиран от БНР. Той посети строителната площадка във Видин. Дончев допуска само довършителни работи в началото на 2012 година.

 

Преговорите с изпълнителя на Дунав мост 2 - испанската фирма ФСС, още продължават. "Нашата позиция е твърда и ние настояваме да имаме мостово съоръжение, колкото се може по-скоро. Не само поради формалните срокове, които имаме за изпълнение към Европейската комисия, но и защото мостът е необходим", каза Дончев.

 

Има забавяне в строителството на втория мост над Дунав и най-сериозният проблем е осигуряването на количества пръст за част от насипите. Европейската комисия е поискала в писмо да се посочи точно начинът, по който ще се реши проблемът със земните насипи.

 

И финансовото, и физическото изпълнение на трансграничния обект между Видин и Калафат е на 55 процента. Има допълнителни искания за средства от изпълнителя на моста, които сега се разглеждат. "Ще се опитаме да няма оскъпяване на строителството, а ако има, то да е минимално и да не е за сметка на бюджета", подчерта Дончев.

 

Общият одобрен бюджет за проекта е 274 млн. евро, като България осигурява 226 млн. евро.

 

Изграждането на инфраструктурата към Дунав мост 2 значително изостава от мостовото съоръжение, отбеляза заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, който придружава Дончев. Досега са изпълнени строителни работи на 30%.

 

Срокът за изпълнение на Дунав мост 2, голяма част от който се финансира по предприсъединителната програма ИСПА, беше удължен от Европейската комисия до края на 2012 г. Първоначалният срок беше 2010 година. По повод удължения срок преди две седмици премиерът Борисов обясни, че вторият мост при Видин – Калафат се строи по негова лична заслуга, защото е успял да спаси европейското финансиране от 150 млн. лева.


По статията работи:

Георги Вулов