НАЧАЛО » ������

Набуко и "Южен поток" не са осигурени с газ

България претендира за собствеността на земята под газопроводите и транзитните такси на руския проект

fb
3E news
fb
14-10-2010 06:48:39
fb

 

 

Конкуриращите се проекти за диверсификация на доставките на газ за Европа- "Южен поток" и "Набуко" буксуват, пише руският вестник"Комерсант". Във всеки от тях се появиха причини за по-късен срок за въвеждане в експлоатация. Турция не разрешава тръбите на Южен поток да минат през Черно море, а акционерите на "Набуко"няма газ да запълнят тръбата.

 

В началото на седмицата проектът "Южен поток" беше основна тема на разговорите между премиерите Владимир Путин и Силвио Берлускони. Италианският премиер увери, че партньорите ще успеят да убедят Турция да разреши преминаване на тръбите през своите териториални води. От "Газпром" разчитат да получат разрешението в "установения срок". Премиерът на Турция Реджеп Таип Ердоган още през август 2009г обеща да предостави необходимите документи до ноември тази година.

 

" В правителството никой нищо не говори, няма никакво движение по проекта. Разрешението няма да го получат бързо", коментира президентът на Турция център за международни отношения и стратегически анализи Синан Оган пред "Комерсант".


Турция не е единственият проблем на "Южен поток". Остават още проблеми за преминаването на трасето през някои страни, призна Берлускони. България иска контрол по въпроса за собствеността на земята под газопроводите, дела в смесеното предприятие и транзитната такса. Източник, близък до проекта, твърди, че конфликт между акционерите пречи на развитието му. "Италианците блокират всички решения, предложени от Москва. "Газпром" иска да намали дела на Ени за сметка на привличането на повече лоялни партньори, а Ени твърдо се опитва да запази паритета, коментира източникът на руското издание. Оптимално решение би било да се заменят италианците с французи и германци, но този въпрос завики от висши лица в Италия и Русия. До момента Ени не се е съгласила за привличане на френската EDF и германската Wintershall за сметка на намаляване на дела й. Въпреки всичко "Газпром" отчита, че проектът набира скорост и се реализира по график. "Вече е завършено технико икономическото проучване за морския участък. Националните проучвания за трасетата през отделните страни ще приключат в близките месеци. В сряда шефът на "Газпром" Алексей Милер и генералният директор на "Трансгаз" Флорин Косма подписаха меморанздум за подготовката на такова проучване и за Румъния. Ако резултатите от проучването са положителни Русия и Румъния, ще подписат през първото тримесечие на следващата година междуправителствено споразумение.

Строителството на "Южен поток" ще започне в началото на 2013г, а европейските потребители ще получат газ в края на 2015г."Проектът не само няма разрешение за прокарването на тръбите, но и финансиране, коментира шефът на Rusnergy Михаил Крутихин пред "Комерсант". Газопроводът ще мине през страни, които след кризата от 2008г се оказаха пред банкрут с изключение на Австрия, допълни той. По думите му затова възниква въпроса дали тези страни ще намерят 8-24 млрд.евро.  Евросъюзът не е готов да обяви проекта за трансевропейски, то не трябва да се разчита на финансиране от ЕС и ниска лихва по кредитите ", подчерта той.

Според германския вестник Der Standard, окончателното инвестиционно решение по Набуко се отлага след 2011 года, а преговорите с Азербайджан зациклят. Представител на международната проектна компания обясни, че се преразглежда графика заради ситуацията с доставците. Азербайджан е готов да продава газ на този, който му предложи по-добра цена. Под съмнение се поставят обявените 10-15 млрд. куб. м.

 

Неотдавна Турция подписа с Азербайджан за доставка на 2 млрд.куб. м. Първоначално се планираше целия газ да е за Набуко, а сега газопроводът остава без ресурсна база. "Иран —това е естествената алтернатива като ресурс", заявява енергийният министър на Турция Танер Йелдъз, показвайки, че европейците трябва да са по-гъвкави. Според руски анализатори, цитирани от руския вестник единственото спасение за газопровода е иранския газ.  Ако Катар свали мораториумът за добив от находището Дом, то европейския пазар ще бъде залят от евтин газ, смята шефът на Rusenergy.

Ръководителят на East European Gas Analysis Михаил Корчемкин потвърди, че "Южен поток" и "Набуко"отиват на тези пазари, които предизвикат безпокойство в "Газпром". Всички експерти според руското издание прогнозират, че през следващите две-три години в Европа ще се появят терминали за втечнен газ и локални газопроводи от типа Турция-Гърция.


По статията работи: