НАЧАЛО » ������

Ново изследване за безопасността на колоездачите

5 пъти по-вероятно е да пострадате с колело, отколкото с автомобил

fb
3E news
fb
24-11-2010 10:04:43
fb

Екип от изследователи от Oregon Health & Science University (OHSU) е следил в продължение на една година 962 души, които редовно се движат с велосипед по улиците на Портланд, щата Орегон, пише Гардиън. Те установяват, че през този период 20% от колоездачите претърпяват някакъв инцидент. Повечето от тях (в доклада ги наричат "травматични случаи") са леки. При една четвърт от инцидентите се налага медицинска намеса.

 

Това и други изследвания сочат, че шансът да претърпите нараняване при инцидент с колело е около пет пъти по-голям от този да пострадате в автомобилна катастрофа.

 

В търсене на решение на проблема екипът, провел проучването, се фокусирал върху тези 20% от инцидентите,  които са с по-сериозни последствия. Най-разпространените причини за тях били наличието на чакъл на пътя и метални плочи в строителните зони, както и релсите - особено тези, които колоездачите пресичат докато завиват наляво или надясно.

 

Дори и да се вземат мерки във връзка с горните проблеми обаче, рискът от инциденти за колоездачите отново ще е сериозен или 4 пъти по-голям от този при шофьорите на автомобили.


По статията работи: