НАЧАЛО » ������

Близо 700 млн. лв. дължи столичната Топлофикация на БЕХ

fb
3E news
fb
02-09-2021 08:59:17
fb

Близо 700 млн. лева са задълженията на “Топлофикация София” към Българския енергиен холдинг /БЕХ/, съобщи пред БНР изпълнителният директор на държавния енергиен холдинг Валентин Николов. Той уточни, че от март столичното дружество не е превеждало пари за погасяване дори на лихвите по тях.

Българския енергиен холдинг през последнте години на няколко пъти изкупува дълга на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“, но в момента подобна възможност не се предвижда. Евентуално поскъпване на парното с 20%, каквото поиска топлофикацията заради скока на газа, също не може да реши проблема, посочи Валентин Николов.

„Дори с 20% да повишат цената, което се надявам да не стане, то ще реши проблема с текущите им задължения, а не с миналите.“

Според Николов вариант за справяне със ситуацията е отпускането на нисколихвен заем от страна на общината или държавата. „Понеже и София е с добър рейтинг, кредитният рейтинг на държавата също е добър, те могат да предоставят заем на „Топлофикация София“, така че да обслужи кредитите, които са към нас. За да може тя в последствие да си реализира инвестиционната програма“, коментира Николов.

Според изп. дректор на БЕХ „топлофикацията във вида, в който е в момента, не може да си обслужва текущите задължения, камо ли натрупаните задължения през годините“.

„Дори лихвите не си плащат от март. Те искат предоговаряне – добре, ще седнем и ще преговаряме за предоговаряне, но това в никакъв случай не решава проблема“, каза Валентин Николов.

Топлофикация София
БЕХ
задължения
По статията работи:

3E news