НАЧАЛО » ������

Президентът Радев подписа: Предсрочни избори на 26 март, Огнян Герджиков е служебен премиер

fb
3E news
fb
24-01-2017 08:18:00
fb

Президентът Румен Радев подписа указ за разпускане на 43-тото Народно събрание на 27 януари. Държавният глава насрочва произвеждането на парламентарни избори на 26 март, неделя. С друг свой указ президентът назначава Огнян Стефанов Герджиков за служебен премиер.

Огнян Герджиков е български юрист и политик, председател на 39-ото Народно събрание в периода 2001–2005 година. Избиран е два пъти за народен представител от листата на НДСВ. Председател е на парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията в 40-ото Народно събрание. Герджиков е и носител на орден "Стара планина".

По-рано днес Радев назначи с укази още двама души от своя екип - Елена Йончева на длъжността секретар за връзки с медиите и Цвета Тимева за секретар по регионално развитие

Президентството беше в центъра на медийното внимание днес и заради предположението, че се реди активно съставът на бъдещото служебно правителство.

Почти сигурно е, че външен министър в служебния кабинет ще бъде посланикът ни в Германия Ради Найденов, който беше на срещата в президентството този следобед. На излизане от сградата Найденов помоли за още малко търпение, тъй като в дипломацията е прието да се коментират само факти, предаде БНР.

Очаква се Министерството на труда и социалната политика да оглави Гълъб Донев, който беше заместник-министър в екипа на Ивайло Калфин. Донев беше и директор на Главната инспекция по труда.

Здравен министър в служебното правителство най-вероятно ще стане Илко Семерджиев. Той беше заместник здравен министър в няколко правителства - на Любен Беров, в служебния кабинет на Стефан Софиянски, както и в правителството на Иван Костов, беше също и директор в НЗОК.

Кирил Ананиев вероятно ще заеме поста служебен министър на финансите, той също беше на срещата на "Дондуков" 2. В момента Ананиев е заместник-министър на финансите, а също така и експерт в съставянето на бюджетите на държавата.

Отбраната се очаква да поеме генерал Стефан Янев - той е бил военен аташе в САЩ,  началник на департамент "Трасформации" в центъра на НАТО за борбата с тероризма, както и директор на дирекция "Отбранителна политика" към МО.

На срещата в президентството беше и Пламен Узунов, , бивш областен директор на полицията в Пловдив, който се очаква да поеме Министерството на вътрешните работи в служебния кабинет.

Актьорът Рашко Младенов, познат с ролите си в театъра и киното, се спряга като най-вероятният министър на културата.

Очаква се начело на Министерството на спорта да застане проф. Даниела Дашева, която преподава в Националната спортна академия.

Министерството на туризма се очаква да поеме Стела Балтова, която е бивш заместник-председател на Държавната агенция по туризма от 2007 г.

На "Дондуков" 2 през деня влезе и Екатерина Михайлова - депутат в няколко парламента и заместник-председател на 40-то Народно събрание.

президентски указ
Румен Радев
предсрочни избори
служебен премиер
Огнян Герджиков
По статията работи:

Галина Александрова