НАЧАЛО » ������

Германската Wintershall влезе в "Южен поток"

С включването й в проекта "Газпром" се надява да получи подкрепа от Брюксел

fb
3E news
fb
22-03-2011 08:09:16
fb

Германската компания BASF чрез дъщерното си дружество Wintershall Holding GmbH (WIEE),  ще участва в газопровода "Южен поток", съобщи rusenergy.com. Шефът на "Газпром" Алексей Милер в присъствието на премиера Владимир Путин подписа меморандум с компанията за влизането й проекта.  "Газпром" е акционер в дъщерното дружество. Документът определя принципите на участие на германския концерн в морския участък на газопровода и подписването на дългосрочен договор за доставки. "Много ми е приятно, че сте стигнали до извода за целесъобразността от участието си в "Южен поток", каза Путин, цитиран от в."Ведомости". Концернът участва и в изграждането на "Северен поток".

 

съобщение на страницата му намеренията са той да получи 15% дял от проекта, а "Газпром" да запази 50%. "Ведомости" твърди,че участието на Eni може да бъде намалено до 35% До момента руският газов концерн и италианската Еni не могат да се споразумеят за намаление на дяловете си, които да бъдат предоставени на френската ЕDF. Тя трябваше да получи до 10% от проекта. Източник, запознат с "Южен поток" твърди разпределението на участията е неясно.През тази година ще завършат преговорите между акционерите за обемите на доставки, коментира Алексей Милер. Той посочи, че ще бъдат подписани нови дългосрочни договори.

 

Влизането на Wintershall  ще засили конкурентни позиции на "Южен поток", а така също ще опрости преговорите между участниците, коментират анализатори пред изданието. Това ще покаже стабилност пред купувачите на газ и ще промени позицията на ЕС, коментира главният изпълнителен директор на Еni Паоло Скарони пред The Wall Street Journal CEO. По думите му проектът няма да напредне, ако съюзът не го подкрепи.


По статията работи: