НАЧАЛО » ������

AES плаща неустойки за забавено включване на новата централа в Гълъбово

fb
3E news
fb
14-03-2011 05:43:00
fb

 

Американската компания, която е собственик на ТЕЦ" АЕS Гълъбово" плаща неустойки на Националната електрическа компания заради забавяне на включването  й енергийната система на България. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той не отказа да посочи размера на неустойките.

 

По думите му има сериозен проблем за въвеждане на централата в експлоатация, който трябва да бъде решен от инвеститора и изпълнителя френската компания "Алстом пауър". В същото време присъединяването на централата се забави заради спора между НЕК и община Гълъбово за правото на преминаване и исканото от общината обезщетение от 27 млн. лв.

 

"Засега ние не получаваме електроенергията, на която разчитахме, мините не получават натоварването, което са планирали. От другата страна на уравнението - не плащаме скъпата електроенергия на новата централа и получаваме неустойки", коментира Трайков.

 

Няма сериозни негативни въздействия, но се надявам проблемът да бъде решен, защото тази мощност е планирана в енергийния баланс на страната, добави той.

 

В края на миналата година ръководството на НЕК се оплака, че заради проблеми с турбините новата централа работи неритмично. Тогава от компанията изразиха надежда, че те ще бъдат отстранени. В същото време според енергийни експерти съществува опасност американската компания да предяви претенции за забавеното присъединяване към НЕК.


По статията работи: